(REPORTAJ) La Iași a fost lansată Asociația PISC – Profesori Inovează Școala

Publicat de Andreea Drilea, 14 aprilie 2025, 12:24
La Iași a fost lansată Asociația PISC – Profesori Inovează Școala, o organizație ale cărei baze au fost puse de trei profesoare, Cristina Mocanu, Anamaria Ghiban și Dana Anghelescu.
Asociația PISC își propune să contribuie la o schimbare pozitivă în mediul educațional prin furnizarea de training-uri și de activități inovative pentru elevi și pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, adaptate nevoilor reale ale acestora, raportate la epoca în care trăim.
Lansarea organizației s-a făcut într-o atmosferă prietenoasă, la Zbor Hub, un centru educațional din Iași, eveniment la care au luat parte profesori, părinți și elevi.
Cristina Mocanu, președinta asociației: Noi ne-am început activitatea cu ceva ani în urmă, dar abia în 2025 ne-am înființat ca asociație dedicată comunității și dedicată educației, așa încât evenimentul de astăzi vine să prezinte comunității ceea ce am făcut până acum și ceea ce ne propunem să facem în continuare. Ne propunem să încurajăm comunitatea educațională să îmbrățișeze inovația prin ateliere pentru profesori, pentru părinți, pentru copii și nu în ultimul rând, prin evenimentul pe care îl organizăm în octombrie în Iași, unic de altfel în zona noastră, Connected.
Andreea Daraban: Prima ediție a Connected a avut loc anul trecut și a reprezentat o experiență interactivă pentru elevi, părinți și profesori. La eveniment au fost prezenți speakeri de renume, între care Oana Moraru, dar au fost organizate și ateliere pentru părinți și copii.
Antoneta Luchian, profesoară de muzică, a fost unul dintre trainerii care a susținut un curs pentru copii.
Antoneta Luchian: Sunt un colaborator încă de la primele lor evenimente. La Connected am avut bucuria de a fi formator cu un atelier de public speaking.
Andreea Daraban: De ce este importantă o astfel de asociație, cum îi ajută pe profesori, pe elevi, pe părinți?
Antoneta Luchian: În contextul contemporan, cred că este foarte important să avem o perspectivă duală. Ceea ce se întâmplă în școală este reglementat de Minister, dar iată că profesorii vin în întâmpinarea altor profesori cu expertiza lor în domenii diverse și ne ajută și de ce nu, copiii au nevoie și de acea educație non-formală, extracurriculară, care poate fi făcută prin astfel de asociații.
Andreea Daraban: Părinții spun că este important ca actorii din educație să fie aproape de elevi, iar școala să fie în ton cu societatea actuală. Claudia Clicinschi, reprezentantă a comunității părinților.
Claudia Clicinschi: Trăim vremuri în care paradigma din educație se schimbă și, așa cum spune și titlul, ”Profesorii inovează școala”, cred că este ceea ce avem nevoie acum în momentul acesta, de un nou stil, pentru că există o altă generație, o altă mentalitate, există alte resurse la dispoziție și e important ca mediul și actorii educaționali să le folosească tocmai în ideea de a se apropia de elevi pe de o parte și în ideea de a fi în trend cu lumea în care trăim.
Andreea Daraban: Și elevii consideră că lecțiile ar trebui să fie interactive, iar tehnologia introdusă în actul de predare. Daria Lică elevă în clasa a X-a la Liceul de Informatică ”Grigore Moisil” din Iași:
Daria Lică: Am avut experiențe cu școli în afară și a fost un șoc să revin înapoi în România și ar fi foarte util ca și sistemul românesc să adopte ce am văzut în afară și să ofere sprijin copiilor printr-o lecție sau mai multe interactive.
Andreea Daraban: Ceea ce se întâmplă deja. Profesorii de aici, de la Asociația PISC, fac astfel de lucruri, altfel decât la școală. Ai participa la atelierele lor?
Daria Lică: Am mai participat și de obicei se țin după școală, dar scopul cred că este să se țină în timpul școlii pentru toată lumea.
Andreea Daraban: Așadar, modelul acesta de lecție interactivă, care aduce și tehnologia în discuție este pe placul elevilor?
Daria Lică: Da, și am mai avut ocazia să și socializăm și am făcut cunoștință cu colegi de la alte școli și de la facultate.
Asociația PISC – Profesorii Inovează Școala își propune să creeze o comunitate în care cadrele didactice din Iași și nu numai, să găsească sau să-și împărtășească resurse, iar rolul organizației să fie acela de facilitator al acestei comunități, mai susțin inițiatorii.
Varianta audio a reportajului:
FOTO Asociația PISC