Reprezentanţii Mănăstirii Agafton, judeţul Botoşani, revendică un teren pe care e construită o tabără şcolară
Publicat de , 1 martie 2016, 16:23
Mănăstirea Agafton din judeţul Botoşani revendică întreaga suprafaţă de teren pe care este construită o tabăra şcolară. Reprezentanţii mănăstirii au deschis o acţiune în instanţă împotriva Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport (DJTS) solicitând restituirea în natură a celor zece hectare de teren din localitatea Agafton pe care sunt amplasate centrele de agrement ‘Luceafărul’ şi ‘Codrii de Aramă’.
Reprezentanţii DJTS susţin că acţiunea deschisă de Mănăstirea Agafton este neîntemeiată, în condiţiile în care în urmă cu peste zece ani Ministerul Tineretului şi Sportului a devenit proprietar pe teren şi clădiri, în baza unei alte acţiuni judecătoreşti. La acel moment, mănăstirea ar fi primit în compensare o suprafaţă de zece hectare de teren pe alt amplasament.
‘Există documente care atestă faptul că statul a despăgubit Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru cele zece hectare care sunt puse din nou în discuţie acum, parte din ele prin cedare de teren către mănăstire chiar din corpul taberei, iar altă parte pe alt amplasament’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul DJTS, Radu Humelnicu.
Directorul DJTS îşi manifestă nemulţumirea faţă de litigiul declanşat, pe motiv că acesta a blocat o finanţare pe care centrele de agrement ar fi putut-o atrage în acest an din fonduri guvernamentale.
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB), preotul Constantin Sturza, susţine că terenul revendicat a aparţinut mănăstirii, iar demersul de reintrare în posesie este considerat a fi unul ‘legal şi moral’.
‘E vorba de un teren confiscat de statul român, pentru care are tot dreptul moral şi legal să facă demersuri pentru a-l redobândi. Legal pentru că l-a deţinut cu acte în regulă, fiind confiscat de comunişti. Moral, pentru că vecinătatea cu taberele nu e un lucru bun pentru mănăstire, activitatea mănăstirii fiind de multe ori tulburată’, a precizat oficialul MMB.
Acesta susţine că, în paralel cu acţiunea în instanţă, Mănăstirea Agafton a revendicat terenul şi la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.
(Agerpres/FOTO arhiva botosaninews.ro)