Reputat cercetător va susține o conferință pe tema medicinii comportamentale a animalelor, la USV Iași
Publicat de gabrielarotaru, 3 septembrie 2024, 09:51
Unul dintre cei mai importanți diplomați și specialiști în medicina comportamentală din lume, licență veterinară la Facultatea de Medicină Veterinară din Lisabona, Gonçalo da Graça Pereira va conferenția, trei zile, la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) despre bunăstarea animalelor.
Medicina comportamentală a animalelor de companie este o disciplină în plină ascensiune și destul de nouă în cadrul îngrijirii veterinare. Această disciplină se preocupă de diagnosticarea, tratamentul și prevenirea tulburărilor de comportament la animale concentrându-se pe sănătatea fizică și emoțională a animalelor domestice, astfel încât medicul să poată determina cauza problemei comportamentale și să creeze un plan de tratament pentru a readuce proprietarul și animalul de companie la o rutină normală. Problemele de comportament ale animalelor reprezintă o preocupare majoră în ceea ce privește bunăstarea lor deoarece acesta (comportamentul) este unul dintre motivele principale pentru care animalele sunt date spre adopție sau chiar eutanasiate.
„Starea lor de bine este și mai compromisă atunci când aceste animale sunt supuse unor diagnostice inexacte sau scheme de tratament greșite, chiar dacă sunt diagnosticate corect. Ca atare, o problemă semnificativă de bunăstare (a stării de bine) devine evidentă, necesitatea dezvoltării acestui domeniu în cadrul profesiei de medic veterinar devine esențială, iar nenumărate cazuri ar putea fi rezolvate prin utilizarea strategiilor și tehnicilor de medicină comportamentală. În acest curs introductiv, participantul va fi ghidat prin fazele de dezvoltare ale cățelușilor și pisoilor, precum și prin diferitele moduri în care aceștia comunică și își organizează socializarea, iar înțelegerea modului în care animalele învață este un instrument major pentru toți cei care lucrează cu animale. Interpretarea corectă a emoțiilor și motivațiilor va duce la înțelegerea tuturor manifestărilor comportamentale de la modificări normale la cele patologice. O consultație comportamentală implică toți membrii familiei și este mult mai mult decât doar o evaluare a animalului”, a declarat conf. univ. dr. Luminița Ailincăi, prodecan al Facultății de Medicină Veterinară.
Cursul este subvenționat în proporție de 80% de către USV Iași, Facultatea de Medicină Veterinară și Purina Pro Plan România și se va desfășura începând de astăzi și până pe 05 septembrie 2024.
Gonçalo da Graça Pereira este doctor în Științe Veterinare la Institutul de Științe Biomedicale Abel Salazar din O’Porto, specialist EBVS în Medicină Comportamentală și diplomat în știința bunăstării animalelor, Etică și Legislație de către Colegiul European de Bunăstare Animală și Medicină Comportamentală. Până în 2020, a fost președinte al Colegiului European de Bunăstare a Animalelor și Medicină Comportamental, de asemenea este fondator și președinte al PsiAnimal – Asociația Portugheză de Terapie Comportamentală și Bunăstare Animală. Lector în seminarii, conferințe și congrese naționale și internaționale, Gonçalo da Graça Pereira este autor, coautor și coordonator al mai multor studii în știința comportamentului și bunăstării animalelor. (Comunicat USV Iași)