Românii blocaţi pe aeroporturi, după suspendarea zborurilor companiei Blue Air, vor fi aduşi în ţară cu avioane Tarom
Publicat de gabrielarotaru, 7 septembrie 2022, 07:39
Românii blocaţi pe aeroporturile din străinătate, după suspendarea zborurilor companiei Blue Air, vor fi aduşi în ţară cu avioane Tarom.
Aproximativ 3.000 de oameni sunt afectaţi de această situaţie. Ei au la dispoziţie un număr de telefon special, gestionat de Ministerul de Externe sau pot solicita ajutor la secţiile consulare ale ambasadelor României.
Executivul a convocat aseară o celulă de criză, în contextul în care compania Blue Air şi-a suspendat toate zborurile interne şi externe până luni, aceasta după ce Administraţia pentru Fondul de Mediu i-a blocat conturile pentru o datorie de peste 28 de milioane de lei, iar operatorul aerian nu poate achita costurile pentru combustibil.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a explicat ce pot face românii afectaţi de această situaţie pentru a reveni în ţară.
Dan Cărbunaru: Îşi pot anunţa prezenţa şi pot solicita sprijin la secţiile consulare de la ambasadele noastre din ţările respective. Totodată, a fost activat un număr unic al call center-ului gestionat de Ministerul Afacerilor Externe. Este 0040751084537. După ce vor fi centralizate datele cetăţenilor români care se află în aeroporturi din afara ţării, aeronavele Tarom vor fi pregătite să efectueze zborurile necesare pentru ca românii de peste graniţă să ajungă acasă, în siguranţă.
Pe de altă parte, ministrul mediului, Tánczos Barna, a cerut Blue Air să-şi onoreze obligaţiile faţă de pasageri şi să solicite o reeşalonare a datoriei.
Tánczos Barna: Blocarea conturilor de către AFM nu justifică niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această companie. Cer Blue Air să reia zborurile imediat, să-şi onoreze obligaţiile faţă de călători, să-şi onoreze obligaţiile faţă de bugetul de stat, să se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reeşalonare a acestei datorii şi de a rezolva pe cale legală acest diferend.
Blue Air are datorii semnificative şi faţă de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, iar în luna iulie Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a amendat-o cu suma record de două milioane de euro pentru anularea a peste 11 mii de zboruri în perioada pandemiei şi a obligat-o să returneze banii clienţilor.
Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a precizat că a lansat săptămâna aceasta o nouă invitaţie celor de la Blue Air pentru a verifica respectarea măsurilor şi a adăugat că la o întâlnire anterioară reprezentanţii transportatorului aerian ar fi spus că iau în calcul să părăsească piaţa şi să redeschidă o altă companie în toamnă. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)