SalubrIS: Singurele exemplare canine identificate, în cazul fetiţei muşcate de câini, erau de pe domenii private
Publicat de gabrielarotaru, 20 februarie 2017, 19:44
Societatea Salubris, care se ocupă și de capturarea maidanezilor pe raza municipiului Iași, susține într-un comunicat de presă, că imediat după incidentul cu fetița mușcată de câini, au mers la fața locului.
Potrivit Salubris, singurele exemplare canine identificate erau de pe domenii private, unde societatea poate acționa numai cu acordul sau la solicitarea proprietarului.
Cu sprijinul Poliției Locale Iași, angajații Salubris au intervenit și au capturat de pe domeniul privat 4 câini, iar zona este monitorizată în continuare.
Comunicat de presă Salubris Iaşi:
Având în vedere informațiile apărute în presa locală cu privire la incidentul din data de 20.02.2017 in urma căruia un copil a fost mușcat de câini în zonă Super Copou, vă aducem la cunoștință că tot in cursul zilei 20.02.2017 o echipă de prinzători s-a deplasat la locația menționată, inclusiv pe străzile adiacente, însă singurele exemplare canine identificate erau de pe domenii private unde Salubris SA poate acționa numai cu acordul sau la solicitarea proprietarului.
Cu sprijinul Poliției Locale angajații noștri au intervenit imediat după incident și au capturat de pe domeniu privat ( fostul TAXICOM), 4 exemplare canine iar monitorizarea zonei rămâne în atenția noastră.
De asemenea, angajații noștri au încercat să obțină de la persoana vătămată mai multe informații concrete cu privire la incident, locație exactă, descrierea câinelui, insă s-a refuzat o colaborare în acest sens.
Salubris SA a avut mai multe acțiuni în zona Parc Copou și numai în cursul săptămânii 13 -17 februarie 2017 echipele de prinzători câini au capturat 8 exemplare canine.
Ne manifestăm regretul cu privire la acest incident nefericit cât și preocuparea permanentă a societății noastre privind capturarea exemplarelor canine fără stăpân agresive.
Precizăm și pe această cale că activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public nu poate atinge rezultatele dorite fără implicarea deținătorilor de animale.
După conștientizarea obligațiilor legale ce le revin conform OUG 155/2001 actualizată (privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân), proprietarii trebuie să acționeze în consecință prin sterilizarea câinilor și îngrijirea corespunzătoare în scopul prevenirii inmulțirii și abandonului acestora pe domeniul public.
În condițiile în care toate institutiile cu atribuții de control a modului de aplicare a OUG 155/2001 (actualizată ) se implică în respectarea acesteia, și cu sprijinul asociațiilor de protecție a animalelor, putem să rezolvăm responsabil această problemă. (Comunicat Salubris Iaşi)