Schimbări importante la procesul de admitere la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași
Publicat de gabrielarotaru, 20 ianuarie 2017, 16:38
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) este una dintre primele instituții de învățământ superior din țară care modifică structura admiterii pentru anul universitar 2017 – 2018.
TUIAȘI alege implementarea unui model de admitere mai dinamic, cu o structură arborescentă, care înseamnă mai puține taxe pentru absolvenții de liceu care vor să devină politehniști, un sistem complex, informatizat integral, de repartizare a locurilor și candidaților, posibilitatea de a alege zeci de specializări printr-un singur formular și o mai echitabilă distribuție a studenților pe locurile facultăților.
Ideea conceperii unui astfel de sistem de admitere a venit din partea Consiliului de Administrație al TUIAȘI și a fost aprobat în unanimitate astăzi, vineri, 20 ianuarie, în ședința Senatului Universității Tehnice, urmând a fi implementat în timpul celor două sesiuni de admitere de anul acesta, din vară și din toamnă. Admiterea va consta în depunerea unui singur dosar și plata unei singure taxe de înscriere, candidații putând opta pentru toate specializările de la toate facultățile Universității Tehnice, urmând a fi repartizați pe baza mediilor și a opțiunilor.
Spre exemplu, un absolvent de liceu care găsește atractive cinci specializări de la cinci facultăți ale Universității Tehnice va putea să își asigure un loc la buget la una dintre acestea, fără să depună cinci dosare separate și să plătească cinci taxe de înscriere. În același timp, dacă dorește în mod special să se concentreze pe o specializare, va putea trece, în ordine, pe fișa de înscriere, și opțiunile pentru buget și pentru taxă.
Facultățile de Automatică și Calculatoare (AC) și Arhitectură vor avea în continuare probe separate de admitere. „Candidații la AC și Arhitectură pot selecta și celelalte facultăți, în momentul în care completează fișa de înscriere, dar există anumite restricții. Un candidat la AC va putea să se înscrie la toate facultățile, dacă nu va avea medie suficient de mare pentru buget și nu va vrea să rămână la taxă, mai puțin la Arhitectură”, a explicat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIAȘI.
Distribuirea ulterioară pe facultăți și specializări se va face automat cu o aplicație informatică, după ce se va încheia întreg procesul de admitere. Premianții de la olimpiadele naționale și internaționale vor putea opta pentru oricare dintre facultățile universității, în domeniul lor de studiu.
Conducerea TUIAȘI a luat în calcul, în toamna anului trecut, introducerea unui examen scris la admitere în această vară, dar rectorul instituției, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a explicat că decizia va fi amânată momentan fiindcă nu există o tendință de reducere a numărului de locuri bugetate la licență la nivel național.
„Am susținut și rămân în continuare partizanul unui test la admiterea la studiile universitare de licență, așa cum am afirmat încă de la începutul mandatului meu. În același timp însă, prin pozițiile pe care le ocup în prezent în Biroul Consiliului Național al Rectorilor și în Biroul Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, am acces la o serie de informații care întregesc imaginea de perspectivă a învățământului universitar. Am înțeles faptul că nu există tendința de reducere a numărului de locuri bugetate la licență, astfel că acesta va deveni foarte apropiat de cel al potențialilor absolvenți de liceu. De asemenea, am discutat și cu colegii mei rectori care au avut, la un moment dat, ideea unui test. În aceste condiții, introducerea unui test la admitere poate fi o propunere hazardată, de aceea am amânat luarea acestei decizii”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
Rectorul a precizat că decizia de modificare a sistemului de admitere ține cont în primul rând de dorința TUIAȘI de a oferi posibilitatea candidaților să cunoască mai bine mai multe oferte educaționale ale universității. „Să se înscrie la mai multe facultăți sau domenii ale Universității noastre achitând o singură taxă, precum și să asigurăm egalitatea de șansă facultăților să își ocupe locurile repartizate conform cifrei de școlarizare”, a completat rectorul.
După ce vor fi afișate rezultatele finale va urma procesul de confirmare, când tinerii își vor aduce actele în original pentru a completa dosarele și vor stabili facultatea pe care doresc să o urmeze. Sistemul întreg se va afla într-o dinamică complexă în tot acest timp, fiind actualizat în timp real pentru a avea o evidență asupra situației înscrierilor și a locurilor rămase libere. Mai mult, Universitatea Tehnică mizează și în acest an pe înscrierea online, candidații având posibilitatea de a parcurge acest întreg proces de acasă, în liniște, fără a fi nevoiți să se deplaseze la Iași decât în momentul confirmării locului pentru a pune la dispoziție secretariatelor documentele în original.
„În mod evident, chiar dacă pare simplu, acest nou sistem de admitere impune, cu mult înaintea admiterii, un efort deosebit din partea colegilor de la Prorectoratul Informatizare și Comunicații Digitale și al colegilor din comisiile de admitere de la nivelul facultăților. Sunt foarte conștient de aceasta. De asemenea, am decis ca în comisia de admitere care va fi constituită la nivelul Universității, comisia centrală, să facă parte colegi care vor participa efectiv la această activitate (rector, prorectorul cu activitatea didactică, prorectorul cu informatizarea, colegi din cele două prorectorate), și să nu fie o comisie «onorifică» ca până acum”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
Mai multe detalii cu privire la oferta educațională și la felul în care va fi gestionat sistemul de informatizare vor fi disponibile în lunile înaintea începerii procesului de admitere. (Radio Iaşi/ Comunicat Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași/ FOTO tuiasi.ro)