Şcoală de vară dedicată cercetării patrimoniului arheologic – între 23 august şi 5 septembrie, la Cepleniţa (Iaşi)
Publicat de Andreea Drilea, 31 iulie 2020, 13:16
Institutul Naţional al Patrimoniului şi Ministerul Culturii organizează, între 23 august şi 5 septembrie, la Cepleniţa, judeţul Iaşi, prima Şcoală de vară dedicată cercetării patrimoniului arheologic şi reşedinţelor boiereşti din zona Moldovei.
Potrivit unui comunicat al INP, postat pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii, înscrierile se fac până la data de 2 august (inclusiv), în limita locurilor disponibile (maxim 20 locuri / săptămână).
Şcoala de vară de la Conacul Cantacuzino-Paşcanu se adresează studenţilor şi tinerilor profesionişti cu activitate în domenii precum arhitectură, restaurare, arheologie, patrimoniu cultural, istorie şi antropologie, dar şi pasionaţilor de cultură şi patrimoniu.
‘Prin organizarea acestei şcoli, ne propunem să abordăm un caz-tip, reprezentativ pentru un întreg fenomen apărut în ultimii 30 de ani în România: distrugerea conştientă şi substanţială a patrimoniului construit, exprimată, din păcate, la nivelul uneia dintre cele mai vulnerabile categorii ale sale, şi anume arhitectura rezidenţială a categoriilor sociale privilegiate din perioada antebelică’, precizează sursa citată.
Activităţile din cadrul Şcolii de vară includ cercetarea patrimoniului cultural local, realizarea unei intervenţii de urgenţă la Conacul Cantacuzino-Paşcanu din Cepleniţa, judeţul Iaşi, şi iniţierea dialogului cu specialişti, autorităţi şi comunitate în vederea revitalizării monumentului.
”Prin formatul atelierelor propuse, promovăm deopotrivă dezbateri teoretice şi aplicaţii practice în compania unor invitaţi din domeniul patrimoniului şi domenii conexe, cu accent pe revitalizarea ruinelor conacelor şi pe implicarea actorilor şi a comunităţii în acest proces”, arată sursa citată.
Desfăşurarea Şcolii de vară va ţine cont de toate condiţiile impuse de autorităţi pentru adunările culturale publice.
Şcoala de vară este organizată în parteneriat cu Primăria Comunei Cepleniţa, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi şi Facultatea de Arhitectură ‘G.M.Cantacuzino’ din Iaşi.
(Agerpres/FOTO patrimoniu.ro)