Şcolile profesionale din judeţul Vaslui şi-au ocupat 80% din locurile pe care le aveau pentru acest nou an şcolar
Publicat de Andreea Drilea, 9 septembrie 2024, 13:34 / actualizat: 9 septembrie 2024, 15:07
Şcolile profesionale din judeţul Vaslui şi-au ocupat 80% din locurile pe care le aveau pentru acest nou an şcolar.
Procentul putea fi şi mai mare, însă mulţi părinţi nu îşi încurajează copiii să se îndrepte spre şcolile de meserii din cauza unor prejudecăţi, iar pentru a încerca să-i convingă autorităţile şcolare vor să facă mai multe şedinţe de consiliere cu elevii şi cu părinţii lor. Alina Darie.
Faptul că învăţarea unei meserii nu este atât de mult susţinută la nivelul familiei cred reprezentanţii inspectoratului şcolar formează o concepţie greşită copiilor faţă de acest tip de educaţie. Un alt motiv pentru care şcolile de meserii nu sunt căutate de elevi este acela că la nivel local nu au perspectiva unei angajări imediate după finalizarea cursurilor.
Andrei Huiban, inspector general adjunct: Degradarea învăţământului tehnologic poate fi corelată şi cu degradarea mediului industrial. Oamenii ăştia găseau imediat pe piaţa muncii unde să se ducă. Motivaţia financiară imediată, fiecare vrea să aibă 2.000 de euro de la început. Dacă vrei să ai salarii aşa mari, evident că nu găseşti.
Cu toate acestea, faptul că pe piaţa muncii a început să fie din nou căutat şi salarizat corespunzător, personalul calificat ar trebui să fie un motiv în plus, pentru ca elevii să fie îndrumaţi spre învăţarea unei meserii de viitor.
Andrei Huiban, inspector general adjunct: Şi consilierea profesională din şcoli ar trebui să facă ceva mai bine. îÎ principiu şi dirigintele şi directorul şcolii şi profesorii de la clasă trebuie să facă această muncă.
De asemenea, părinţii au rolul cel mai important în îndrumarea copiilor spre o carieră viitoare. Conducerile şcolilor profesionale din judeţ reamintesc şi faptul că statul oferă un stimulent financiar lunar pentru copiii care vor să înveţe o meserie.
(RADOR/FOTO – imagine ilustrativă)