Seceta de anul trecut a provocat daune majore fondului forestier din judeţul Botoşani
Publicat de Andreea Drilea, 16 martie 2016, 14:40
Seceta de anul trecut a provocat daune majore fondului forestier din judeţul Botoşani. Suprafaţa urmează să fie împădurită din nou în această primăvară.
Schimbările climatice se resimt pentru prima dată într-o formă mai gravă şi în judeţul Botoşani. 600 de hectare de pădure s-au uscat din cauza lipsei apei din sol, cele mai afectate fiind plantaţiile de molid. Silvicultorii susţin că nu s-au mai întâlnit cu astfel de situaţii în zeci de ani de activitate. Gheorghe Rusu, directorul Direcţiei Silvice Botoşani, spune că seceta din 2015 a adus pierderi de aproape 600.000 de lei instituţiei.
Gheorghe Rusu: Seceta a fost extraordinar de mare şi, ca atare, am avut pierderi în planţiile efectuate. Pentru prima dată, şi asta o spun pentru că am zeci de ani de când lucrez în silvicultură, au pierderi, uscări şi în plantaţii mai vechi de un an, ceea ce nu se întâmpla în alţi ani. Deci, noi avem circa 600 de hectare de arborete de molid afectate, care trebuie refăcute. Din acest motiv, avem de efectuat, în această primăvară, 167 de hectare de plantaţii de completări. Volumul de lucru este foarte mare în această primăvară, vom planta undeva la vreo 280 de hectare, vom folosi circa un milion, spre un milion şi jumătate de puieţi, marea majoritate a puieţilor sunt produşi în pepinierele noastre. Am mai luat şi din transfer, datorită volumului mare pe care trebuie să îl facem.
Suprafeţele de teren afectate vor fi împădurite artificial în acest an, aceasta fiind ultima metodă de regenerare a pădurii, dar şi cea mai costisitoare.
(Corespondent RRA – Gina Poenaru/FOTO arhivă descopera.ro)