Sfaturi ale pompierilor pentru prevenirea incendiilor în locuinţe
Publicat de Andreea Drilea, 19 octombrie 2024, 06:29
Pompierii din judeţul Vrancea atrag atenţia populaţiei că printre cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor se numără întreţinerea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire a locuinţelor.
Odată cu venirea sezonului rece şi punerea acestora în exploatare, autorităţile îi îndeamnă pe oameni să respecte un set minim de reguli pentru a evita astfel de situaţii. Corespondentul RRA, Gabriel Sava, vine cu mai multe informaţii.
Reporter: Gabriel Sava – Temperaturile scăzute din ultima săptămână au determinat mare parte a vrâncenilor să dea drumul la căldură sau să facă focul în sobe şi în centrale pe lemn, aşa cum este cazul mai ales în localităţile din mediul rural. Pompierii transmit mai multe sfaturi pentru evitarea necazurilor.
Florin Olaru, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Vrancea: Asiguraţi izolarea termică a mijloacelor de încălzire faţă de materialele combustibile din apropierea acestora. Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile. Asiguraţi cel puţin o dată pe an, obligatoriu înaintea sezonului rece, controlul mijloacelor de încălzire în vederea înlăturării defecţiunilor şi al asigurării funcţionării la parametri normali. Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic de persoane specializate şi autorizate.
Reporter: Potrivit Ministerului Energiei, în România, anul trecut erau circa 3,5 milioane de locuinţe care folosesc pentru încălzire combustibil solid, în majoritate lemn, dar şi cărbune, arse în sobe cu randament foarte scăzut. Rador/FOTO imagine ilustrativă ISU BT