Sinagoga Gah din Suceava intră în circuitul turistic, după reabilitare
Publicat de Andreea Drilea, 7 octombrie 2016, 06:13
Sinagoga Gah din municipiul Suceava va fi inaugurată oficial, vineri, după ce a fost reabilitată cu sprijinul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi al Primăriei Suceava, obiectivul urmând să intre în circuitul turistic din 15 octombrie.
Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava, Sorin Golda, a declarat presei că lucrările de reabilitare au fost realizate cu sprijinul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România prin Fundaţia Caritatea, doar cele de la faţada clădirii realizându-se cu sprijinul Primăriei prin alocarea sumei de 20.000 de euro.
În cadrul lucrărilor de reabilitare a fost consolidată fundaţia clădirii, a fost schimbată podeaua în interiorul clădirii, a fost montată o instalaţie termică nouă, a fost schimbată tâmplăria şi a fost reabilitată faţada sinagogii, ultima reabilitare a sinagogii fiind realizată în 1980.
Golda a spus că în clădirea Sinagogii Gah a fost amenajată o expoziţie foto-documentară care ilustrează istoria evreilor în această regiune, dar şi o expoziţie de comemorare a Holocaustului. Totodată, el a spus că va propune Consiliului Judeţean Suceava un proiect de parteneriat pentru organizarea unui mini-muzeu la etajul Sinagogii din Suceava, în care să fie expuse documente vechi, obiecte de cult evreieşti, cărţi şi calendare vechi, fotografii care ilustrează viaţa şi istoria evreilor pe aceste meleaguri.
Potrivit lui Golda, există intenţia de a se propune ca o parte din orele disciplinei opţionale pentru elevii de liceu ”Istoria evreilor. Holocaustul” să fie susţinute în Sinagoga Gah.
”În programa şcolii româneşti este prinsă ca disciplină opţională Holocaustul, predată de colegii profesori de istorie şi împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi cu şcolile vom încerca să stabilim un program astfel încât o parte din orele atribuite acestei discipline să fie ţinute la Sinagogă”, a spus Golda.
Totodată, el a subliniat că în aceste zile în oraşele Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Siret şi Suceava, dar şi în localitatea Fundu Moldovei sunt organizate mai multe manifestări de comemorare a 75 de ani de la începutul deportării evreilor bucovineni în Transnistria.
”De şapte ani, pe 9 octombrie, în fiecare an Comunitatea Evreiască din Suceava, împreună cu Muzeul Bucovinei şi Biblioteca I.G. Sbiera din Suceava, a organizat manifestări de comemorare a Holocaustului transnistrean. Anul acesta amploarea manifestărilor este mai mare întrucât se împlinesc 75 de ani de la deportarea evreilor din Bucovina”, a arătat Golda.
El a arătat că, potrivit documentelor, pe 1 septembrie 1941 în Suceava trăiau 5.074 de evrei, iar după deportare, în luna mai 1942, mai erau în Suceava doar 31 de evrei, în Rădăuţi, în septembrie 1941 trăiau 6.494 evrei, iar în luna mai 1942 rămăseseră doar 72, în timp ce în Câmpulung Moldovenesc, de la 6.572 evrei în septembrie 1941 s-a ajuns după deportare la 76.
(Agerpres/FOTO arhivă newsbucovina.ro)