Situaţie fără precedent în judeţul Vrancea! Şcoala primară din satul Cerbu, comuna Jitia, a fost închisă de DSP
Publicat de Andreea Drilea, 3 decembrie 2015, 20:42
Situaţie fără precedent în judeţul Vrancea! Şcoala primară din satul Cerbu, comuna Jitia, a fost închisă de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), instituţie care a constatat că cei 30 de preşcolari şi şcolari care învaţă aici nu sunt în siguranţă.
Şcoala este un şantier, iar autorităţile locale au acceptat compromisul de a-i expune pe cei mici unor condiţii improprii.
Inspectorii sanitari au ajuns la Cerbu în urma sesizării făcute de părinţii nemulţumiţi de condiţiile în care sunt şcolarizaţi elevii.
„Am trimis-o echipă la faţa locului, unde s-au constatat nereguli şi s-a confirmat încălcarea legislaţiei igienico-sanitare în vigoare cu privire la funcţionarea unităţii de învăţământ. S-a aplicat sancţiunea cu închiderea activităţii precum şi o amendă de 10.000 de lei pe numele unităţii de învăţământ, reprezentată de directorul şcolii”, ne-a declarat Cătălin Graur, directorul DSP.
Potrivit acestuia, şcoala nu deţine autorizaţie de funcţionare din partea DSP şi nici nu a înaintat vreo cerere pentru obţinerea avizului igienico-sanitar.
Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) a convocat de urgenţă Consiliul de Adminsitraţie (CA-ul) astazi după-amiază, ca urmare a deciziei DSP, stabilind că cei 30 de copii de la Cerbu, 15 preşcolari şi 15 şcolari, să înveţe de luni, 7 decembrie 2015, la şcoala de centru.
„La Cerbu se învaţă în regim simultan la clasele 0-IV şi mai este grădiniţa. Domnul director a solicitat aprobarea începerii cursurilor la şcoala de centru de luni, începând cu ora 9:00, deoarece şcoala are un singur microbuz şcolar şi nu are timp să transporte toţi copii până la ora 8:00. Cele două clase de la Şcoala Cerbu vor funcţiona în laboratorul de informatică şi în cancelaria şcolii de centru până la remedierea situaţiei”, ne-a declarat inspectorul general al IŞJ Vrancea, Lidia Dumbravă.
Potrivit primarului comunei Jitia, Şcoala Cerbu a fost reconstruită cu fonduri guvernamentale, prin Ministerul Educaţiei, însă lucrările au fost abandonate în 2010 de către constructor după ce acesta nu a mai primit finanţare.
Între cele două părţi există şi un litigiu. „Şcoala este construcţie nouă cu două săli de clasă şi a fost predată Ministerului Educaţiei pentru realizarea lucrărilor. Cât timp s-a lucrat la ea, copiii au învăţat într-o casă particulară veche, dar care nu era sigură pentru copii. Chiar ploua prin acoperiş. Din acest motiv, deşi nu există niciun proces verbal de recepţie parţială măcar a lucrărilor la noua clădire, elevii au fost mutaţi în şcoală unde i-am găsit în 2012 de când am venit la primărie. Imaginile apărute arată exteriorul clădirii care necesită lucrări complexe, însă în sălile de clasă condiţiile sunt bune”, ne-a declarat primarul comunei Jitia, Ion Gheorghiţă.
Acesta consideră că mutatea elevilor la şcoala de centru nu reprezintă o soluţie. „În primul rând pentru că nu este spaţiu. Apoi pentru că nu pot fi transportaţi cu microbuzul copii de 3 ani, iar un al treilea motiv ar fi faptul că într-un microbuz încap numai 17 copii plus şoferul, ceea ce va însemna ca microbuzul să facă multe curse pentru a aduce toţi copiii la şcoală. Or eu cred că decizia luată din birou nu este una bună”, mai afirmă edilul din Jitia.
Ion Gheorghiţă ne-a precizat că singura soluţie, în opinia sa, este finanţarea lucrărilor pentru finalizarea lor, astfel încât elevii din Cerbu să poată învăţa în şcoala care a fost construită special pentru ei. „Voi cere audienţă la Consiliul Judeţean şi la Prefectură, iar dacă va fi nevoie voi merge şi la Ministerul Educaţiei. Lucrurile sunt complicate, dar trebuie să găsim o rezolvare”, ne-a mai spus edilul.
Directorul Şcolii Jitia, Gabriel Lalu, care a fost amendat de DSP cu suma de 10.000 lei, a anunţat că va contesta sancţiunea, deoarece inspectorii sanitari au fost în control la şcoală în lipsa sa.
În opinia autorităţilor locale, ar fi trebuit convocaţi toţi factorii de decizie pentru găsirea unei soluţii în beneficiul copiilor.
(Mihaela Vlădescu, corespondent Radio Iaşi/FOTO vrancea24.ro)