Situaţie incertă în cazul depozitului ecologic de deşeuri din comuna suceveană Pojorâta
Publicat de , 3 februarie 2016, 15:25
Situaţie incertă în cazul depozitului ecologic de deşeuri construit din fonduri europene în comuna suceveană Pojorâta.
Curtea de Apel Cluj a admis, la sfârşitul săptămânii trecute, recursul declarat de mai multe persoane din Pojorâta faţă de o decizie a Tribunalului Suceava din 2015, când acţiunea lor de anulare a Hotărârii Consiliului Local prin care s-a decis darea în administrare a nouă hectare de teren pentru construcţia unui depozit ecologic în zona Pasului Mestecăniş, fusese respinsă.
În baza acestei hotărâri, unele asociaţii de mediu vor găsirea unor soluţii de ecologizare a zonei.
Asociaţia Biosilva, cea care a sprijinit luarea de poziţie a oamenilor din Pojorâta în ceea ce priveşte amplasarea gropii de gunoi pe teritoriul comunei, a cerut CJ Suceava să prezinte de urgenţă un plan de reconstrucţie ecologică a vârfului Mestecăniş şi să propună noi soluţii pentru implementarea sistemului integrat de management al deşeurilor în judeţul Suceava.
Sorin Grădinaru, preşedintele asociaţiei: De fapt, avem o decizie definitivă şi executorie a Curţii de Apel care spune clar că acest proiect este în aer în momentul de faţă şi acea locaţie nu este dată în mod legal spre utilizarea în acest scop a proiectului. CJ Suceava este dator, ca să zic aşa, de a organiza o dezbatere publică la care se invită specialişti de mediu, ONG-uri.
La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, spune că aşteaptă motivaţia Curţii de Apel Cluj, însă, până atunci declară că: „Din punct de vedere geografic nu era altă variantă. Dar cred că trebuia aleasă o variantă mai departe de privirea omului, pentru că în felul ăsta reuşeam să limităm foarte mult impactul vizual”. (Mihaela Buculei/ FOTO www1.gandul.info)