Studenții Universității Tehnice organizează o acțiune de voluntariat și livrează alimente și medicamente acasă la vârstnicii din Iași
Publicat de Andreea Drilea, 20 martie 2020, 11:47
Un grup de tineri voluntari din Iași, coordonat de Ionuț Ursache, reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, realizează o acțiune de voluntariat la nivelul orașului în care se oferă să cumpere și să livreze hrană, medicamente și alte lucruri de uz casnic pentru persoanele din categoriile de risc, ce pot fi afectate grav de noul coronavirus.
Aceștia au gândit deja un sistem în care au implementat un call center cu patru numere de telefon la care cei afectați pot să sune, unul dintre tineri va confirma comanda făcută înainte de a o cumpăra, spunându-le celor care solicită și cât costă toate produsele, iar apoi o va livra la domiciliu în mod gratuit.
„Vrem să ajutăm, considerăm că este datoria noastră, a tinerilor, care avem o rezistență mai mare împotriva acestui virus care atacă întreaga lume. Vom cumpăra produsele pentru toate categoriile de vârstă, ca ei să stea în casă, o să și livrăm ca să stopăm pe cât posibil răspândirea virusului. Cum și noi am fost ajutați în viața noastră, considerăm că e momentul să oferim și noi înapoi ceva lor, celor care ne-au format”, a declarat Ionuț Ursache.
Conform protocolului tinerilor, voluntarul va bate la ușă și va lăsa comanda în apropiere, urmând a face câțiva pași în spate, beneficiarul va prelua comanda și va lăsa banii jos, lângă ușă, iar voluntarul va lua contravaloarea comenzii și o va pune într-un recipient protejat. Tinerii spun că ideea lor este în continuă dezvoltare și sunt deschiși să primească sfaturi din partea celor care doresc să le ofere.
Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a lăudat acțiunea studenților, punctând faptul că a venit din propria lor inițiativă.
„Prin profilul ei, Politehnica ieșeană nu poate oferi sprijin medical sau paramedical autorităților, spitalelor sau pacienților individuali. Din păcate, nici cu echipamente de diagnoză, așa cum au solicitat Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății. Însă suntem conectați la fluiditatea situației curente și ne implicăm cât de mult putem prin specificul nostru. Astfel, studenții noștri, la inițiativa proprie, au demarat un program de voluntariat prin care asigură cele necesare persoanelor vârstnice, fie izolate la domiciliu, fie a căror mobilitate este redusă”, a precizat prof. univ. dr. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
(Comunicat de presă TUIASI)