Suceava: 252 milioane euro pentru reabilitarea reţelelor de apă-canal în 14 localităţi din judeţ, în 2016
Publicat de Andreea Drilea, 29 decembrie 2015, 05:05 / actualizat: 29 decembrie 2015, 10:11
Un număr de 14 localităţi sucevene vor beneficia anul viitor de investiţii în valoare de aproximativ 252 milioane euro pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, lista de investiţii fiind aprobată în şedinţa de luni a Consiliului judeţean.
Finanţarea va fi asigurată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, etapa a doua.
Cea mai mare valoare, de 27,4 milioane euro, va fi alocată UAT Vicovu de Sus. Municipiul Câmpulung Moldovenesc va beneficia de investiţii în apă şi canalizare în valoare de 26,7 milioane euro, comuna Marginea 22,7 milioane euro, municipiul Suceava 22,5 milioane euro, oraşul Siret 19,4 milioane euro, municipiul Vatra Dornei 12,2 milioane euro şi comuna Şcheia 11,4 milioane euro. Totodată, municipiul Fălticeni şi comuna Mitocu Dragomirnei vor primi câte 8,5 milioane euro, Dolhasca 8,4 milioane euro, Rădăuţi 7,3 milioane euro, Putna 6,9 milioane euro, Salcea 6,3 milioane euro şi Suceviţa 5 milioane euro.
Investiţiile în reţelele de apă şi canalizare prin POS Mediu II includ şi achiziţionarea de echipamente specifice activităţii de mentenanţă.
În expunerea de motive semnată de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, se arată că ”obiectivul global al POS Mediu îl constituie protecţia, îmbunătăţirea calităţii mediului şi a standardelor de viaţă în Romania, urmărindu-se conformarea cu prevederile Directivelor Uniunii Europene”.
Totodată, Nechifor a explicat că obiectivul are în vedere reducerea decalajului existent între Uniunea Europeana şi România cu privire la infrastructura de mediu atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ.
”Aceasta ar trebui să se concretizeze în servicii publice eficiente, cu luarea în considerare a principiului dezvoltării durabile şi a principiului poluatorul plăteşte. Obiectivul general al Master Planului constă în identificarea şi prioritizarea nevoilor şi a investiţiilor în vederea obţinerii, la cele mai mici costuri, a unei conformări depline cu directivele relevante ale UE şi cu angajamentele României, la nivel judeţean, atât pentru serviciile de apă, cât şi pentru cele de apă uzată”, se arată în expunerea de motive.
Investiţiile în cadrul proiectului ”Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava” vizează reabilitarea şi extinderea conductelor de aducţiune spre localităţi, reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă (surse, staţii tratare, conducte de distribuţie, staţii de pompare, rezervoare de înmagazinare), reabilitarea şi extinderea sistemelor de colectare şi epurare a apelor uzate (reţele de canalizare, staţii pompare ape uzate, staţii de epurare) şi procurarea de echipamente specifice activităţii de mentenanţă.
Nechifor a arătat că în Master Planul revizuit au fost analizate 352 de localităţi ce ar trebui să se conformeze cu directivele europene, punându-se accentul pe acelea care au termen de conformare 2018, rezultând 82 de aglomerări cu populaţie de peste 2.000 de locuitori.
(Agerpres/FOTO arhivă acc.md)