(AUDIO) Suceava: Al treilea bebeluş moare, în ultimele şase luni, cu infecție, în Spitalul Județean
Publicat de gabrielarotaru, 2 septembrie 2016, 12:09 / actualizat: 2 septembrie 2016, 13:19
Un nou născut a decedat la Spitalul Județean din Suceava luna trecută, fiind al treilea caz în jumătate de an, iar părinții micuțului susțin că acesta a murit după ce a contractat o infecție intra spitalicească.
Alți doi bebeluși au decedat, în luna februarie, la maternitatea suceveană, fiind infectați cu Pseudomonas Aeruginosa, bacterie cunoscută și sub denumirea de pioceanic.
O anchetă jurnalistică realizată de Cătălin Tolontan vorbește despre faptul că DSP Suceava a confirmat prezența bacteriei în unitatea sanitară.
În cazul nou născutului care a decedat în luna august se așteptă rezultatele analizelor.
Reprezentanții Spitalului Județean Suceava neagă toate acuzațiile și susțin că moartea nou născuților nu are legătură cu infecțiile nosocomiale.
Purtătorul de cuvânt al unității sanitare, medicul Elena Ganea afirmă că tulpinile de pioceanic detectate erau unele comunitare și nu intra-spitalicești.
Elena Ganea: Din tot ceea ce avem la dispoziţie sub aspect medical, vă pot confirma că nu există culpă medicală. Medicul epidemiolog al spitalului a confirmat că nu sunt infecţii intraspitaliceşti nosocomiale. De asemenea, Colegiul Medicilor, care nu a putut acuza cu nimic activitatea medicală în aceste cazuri, şi ca atare, repet, nu s-a putut demonstra nici o culpă medicală în aceste cazuri. Din păcate, în spitale au fost şi asemenea evenimente pe care nu le dorim, dar fac parte din viaţa reală. Piocianicul, aşa cum a fost demonstrat bacteriologic şi prin antibiogramă, a fost o tulpină comunitară pentru că tulpina respectivă era sensibilă la toate antibioticile testate, exceptând unul singur. Aceasta este o dovadă a originii comunitare şi nu a celei spitaliceşti.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, medicul Elena Ganea, a mai spus că în ceea ce privește ultimul caz, cel al bebelușului decedat în luna august, în urma analizelor anatomopatologice s-a stabilit că a fost vorba despre bronho-pneumonie.
Totodată, din produsele biologice recoltate s-a depistat infecție cu Escherichia Coli comunitară, tulpina fiind sensibilă la 11 din cele 12 antibiotice testate.
Elena Ganea:
Elena Ganea: Deocamdată rezultatul anatomiei patologice şi ca diagnostic final a fost de bronhopneumonie, de sindrom de deshidratare. Copilul a venit cu fontanela deprimată, de acidoză metabolică acută, hiperpotasemie, stenoză uretrală acută stângă. Erau lucruri care exprimau un tablou clinic de ceva vechime, nu de debut recent, cu care a venit de acasă. El s-a născut pe 7 august şi s-a externat pe data de 10. În data de 16 a fost adus cu acest tablou, în principal de deshidratare.
(radioiasi/ FOTO suceavanews.ro)