Suceava: Anchetă dispusă de Avocatul Poporului în cazul tinerei rănite ai cărei părinţi au refuzat transfuzia de sânge
Publicat de gabrielarotaru, 10 noiembrie 2015, 17:30
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a solicitat o anchetă urgentă în cazul unei paciente aflate în stare foarte gravă în Secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, după ce familia ar fi refuzat transfuzia de sânge, din motive religioase.
Într-un comunicat remis Agerpres de către Avocatul Poporului, marţi, se arată că, prin Biroul Teritorial Suceava, se efectuează o anchetă urgentă la SJU Suceava în cazul unei paciente de 20 de ani, aflată în stare critică, după ce familia ar fi refuzat transfuzia de sânge din motive religioase. Ancheta are în vedere posibila încălcare a art. 22 şi art. 34 din Constituţie, privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii, se arată în comunicat.
Sursa menţionează presa locală potrivit căreia ‘fata a ajuns în şoc hemoragic la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava, în după-amiaza de joi, după ce a fost victima unui accident de tren în localitatea Ciprian Porumbescu. Ea a fost operată de urgenţă din cauza unor leziuni interne grave, a pierdut foarte mult sânge şi ar avea nevoie de o transfuzie, numai că religia sa nu îi permite acest lucru. Familia acesteia a semnat pe propria răspundere că refuză categoric transfuzia de sânge deoarece acest lucru contravine convingerilor lor religioase. Medicii sunt neputincioşi în faţa unei situaţii de acest gen şi speră ca o minune să o ajute pe fată să scape cu viaţă”.
Din cele relatate în mass-media, rezultă că nu s-ar fi respectat dispoziţiile imperative ale art. 15 şi art. 17 , alin. 1 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului care prevăd faptul că ”în cazul în care pacientul necesită o intervenţie medicală de urgenţă, consimţământul reprezentantului legal nu mai este necesar, iar în cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenţia este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să îşi dea consimţământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate”, în concordanţă cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art.2, 3 şi 4 şi Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (Roma, 4.XI.1950), art.2, se mai arată în comunicat. (agerpres/ FOTO adevarul.ro)