Suceava: Angajaţii SJU nu şi-au primit salariile şi sporul pentru condiţii de pericol deosebit
Publicat de , 15 mai 2020, 17:26
Angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava nu şi-au primit vineri salariile şi nici sporul pentru condiţii de pericol deosebit, ”din motive obiective”, dar banii există şi vor fi plătiţi săptămâna viitoare, a declarat într-o conferinţă de presă managerul unităţii medicale, Anatolii Buzdugan.
El a explicat că plata se va face marţi sau miercuri şi că motivele întârzierii au fost ‘obiective’, în condiţiile în care a existat ‘un număr enorm de concedii medicale’, iar angajaţii de la Serviciul RUNOS nu au revenit toţi la muncă.
În ceea ce priveşte sporul de pericol acordat pentru personalul medical, Buzdugan a spus că s-a aşteptat să apară reglementări clare, în condiţiile în care legea a fost promulgată de preşedintele României pe 15 mai.
‘‘Bani există, se dau acele stimulente. Există o mică problemă care a generat reţinerea salariului, probabil câteva zile, dar sunt motive obiective şi independente de voinţa noastră care au amânat salariile (…) A trebuit să introducem foarte multe concedii medicale, un număr enorm de concedii medicale la personalul care a fost afectat de boală. Faptul că unii dintre cei angajaţi la Serviciul RUNOS la fel au fost internaţi în spital (…) Nu există o reglementare foarte clară privind acordarea acelor sporuri atunci când o epidemie este declarată ca deosebit de gravă (…) Se va amâna, când vom avea reglementări clare vom acorda şi acel spor”, a afirmat Buzdugan.
Personalul medical care execută, conduce sau coordonează misiuni şi sarcini de serviciu în condiţii de pericol deosebit beneficiază, conform legii, pe perioada stării de urgenţă, precum şi pentru o perioadă de trei luni de la data încetării stării de urgenţă, de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie.
Prin personal medical care participă la acţiuni medicale împotriva COVID-19 se înţelege personalul de specialitate medico-sanitar şi personalul auxiliar sanitar din unităţi sanitare, din farmacii comunitare, din cabinete de medicină de familie, din cabinete de medicină dentară, precum şi din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistenţă socială, implicat direct în acţiuni şi misiuni legate de prevenirea, gestionarea şi combaterea infecţiilor cu COVID-19.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)