Suceava: Ateliere nonformale şi sesiuni de grup pentru refugiaţii ucraineni, organizate de Fundaţia Te Aud România
Publicat de Andreea Drilea, 16 ianuarie 2023, 12:38
Fundaţia Te Aud România a organizat în judeţul Suceava, pe parcursul a trei luni, 15 ateliere nonformale pentru copiii refugiaţi ucraineni, opt sesiuni de consiliere de grup pentru mamele ce fug din calea războiului, şapte sesiuni de grup mame-copii, precum şi trei tabere de integrare, în cadrul programului ”Integrare fără frontiere’.
Preşedinta Fundaţiei Te Aud România, Gabriela Popescu, a informat, luni, că programul social a fost implementat cu sprijinul Fundaţiei United Way, fiecare dintre cele trei tabere desfăşurându-se pe parcursul a cinci zile, pe tematici precum artă şi sport, integrare prin sport şi învăţarea limbii engleze.
În cadrul proiectului au fost sprijiniţi 338 de copii refugiaţi ucraineni, 82 de mame, dar şi 48 de copii din comunitatea suceveană, pentru a facilita integrarea în comunitate.
”Ne-am dorit foarte mult prin intermediul acestor acţiuni să aducem împreună copiii din Ucraina cu copiii din comunitate. Acum, pe final de proiect, reiterez că limba nu este o barieră în calea emoţiilor copiilor şi poate cea mai sigură şi de lungă durată cale de integrare socială e prin empatie şi conectare. Am trăit momente extraordinare alături de aceşti copii, care au reuşit în timp record să schimbe păreri, gânduri, dar şi promisiuni de revedere. Din punct de vedere strategic, am demonstrat încă o dată că sportul, dar şi extrapolarea acestuia către alte domenii e un important pol de schimbare socială în varii problematici sociale. Proiectul Integrare fără frontiere a deschis porţile către o serie de acţiuni replicabile şi în alte comunităţi ce vizează sprijinirea copiilor ce fug din calea războiului şi schimbul intercultural’, a spus Popescu.
Totodată, directorul executiv United Way Romania, Adriana Dobrea, a arătat că viziunea United Way România este aceea a unei comunităţi prospere, capabile de a-şi susţine membrii să-şi atingă potenţialul maxim.
”În acest an, mai mult decât oricând, ne-am văzut în faţa provocării de a integra în comunitatea noastră un număr mare de persoane vulnerabilizate de război, care, pentru a-şi salva viaţa, şi-au părăsit ţara. În acest sens, iniţiativa Te Aud România, de a aduce laolaltă copiii ucraineni şi copiii din Suceava, pentru a interacţiona, a ajutat grupul de refugiaţi să nu se mai simtă atât de străini într-o ţară a cărei limbă nu o vorbesc. Aceşti copii au demonstrat că prietenia, bunăvoinţa şi încrederea nu cunosc graniţe, limitări lingvistice sau de orice alt fel. Ei sunt un bun exemplu pentru noi toţi că împreună putem construi un nou <acasă> pentru cei care l-au pierdut’, a spus Dobrea.
Proiectul a fost sprijinit de direcţiile de asistenţă socială din judeţ, respectiv Clubul Sportiv Şcolar Gura Humorului şi Asociaţia Creative Sports.
Fundaţia Te Aud România a fost înfiinţată în decembrie 2014 cu scopul de a dezvolta şi implementa programe de educaţie non-formală şi dezvoltare socială prin sport pentru copiii şi tinerii din mediile dezavantajate ale României. AGERPRES/FOTO Facebook