Suceava: Blocul Operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă ar putea fi mărit
Publicat de gabrielarotaru, 13 noiembrie 2017, 17:27
Blocul Operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava ar putea fi mărit, după ce conducerea unităţii medicale a făcut solicitări privind creşterea numărului sălilor de operaţii, a declarat presei preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.
El a spus că, în prezent, cele zece săli de operaţie existente sunt insuficiente, în condiţiile creşterii numărului de pacienţi şi a complexităţii intervenţiilor chirurgicale realizate la SJU Suceava, a dotării cu echipamente şi aparatură medicală performantă realizate în ultimii ani, dar şi a dobândirii de noi competenţe de către medici pentru efectuarea unor anumite tipuri de intervenţii.
‘Ştiinţa a avansat foarte mult, dotarea este cu totul şi cu totul alta şi simţi la un moment dat că ai echipamente şi aparatură modernă, dar trebuie să stai la rând pentru o intervenţie într-un bloc operator în care se face altceva şi atunci e firesc să fie justificată majorarea numărului de săli de operaţie’, a arătat Flutur.
El exemplificat cu Secţia de Neurochirurgie unde numărul intervenţiilor a crescut şi s-a diversificat datorită noii aparaturi medicale din dotare, subliniind că unitatea medicală suceveană se va dezvolta şi nu va rămâne doar la statutul de spital de urgenţă.
‘Îi mărim complexitatea, iar diversitatea de intervenţii va fi cu totul şi cu totul alta dacă facem şi aceste săli de operaţie, cu dotarea corespunzătoare. Eu sunt foarte conştient că va trebui să fie urmat şi de alte finanţări pentru aparatură medicală. Din ce am înţeles de la managerul spitalului ar mai fi nevoie de cel puţin patru săli de operaţie, sfatul meu este să ne gândim la viitor în oglindă, adică opt săli de operaţie, pentru că înaintează tehnologia cu o aşa viteză, încât trebuie să te găsească pregătit’, a spus Flutur.
La rândul său, managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu, a spus că SJU Suceava a fost dat în folosinţă în anii ’60, iar Blocul Operator a fost proiectat pentru o anumită populaţie şi un anumit număr de intervenţii.
‘Ultimii ani au demonstrat faptul că, determinat de dotare, de calificare, în sensul că avem cam tot ce ne trebuie unui bloc operator şi, în acelaşi timp, şi medici, numărul intervenţiilor s-a dublat, chiar triplat şi este absolută nevoie de extinderea Blocului Operator. (…) Am constatat că spaţiile sunt mici, sunt insuficiente faţă de solicitări şi vom găsi foarte repede soluţia construirii, finanţării şi punerii în funcţiune a unui Bloc Operator extins cu câteva săli de operaţii, pe care noi ne gândim să le facem la standardele nu actuale, ci viitoare’, a spus Rîmbu.
Totodată, Rîmbu a arătat că, în paralel cu creşterea numărului sălilor de operaţie, trebuie gândită şi extinderea Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI).
‘Ce avem noi acum este foarte bine dotat, foarte bine gestionat, salvează vieţile oamenilor, dar cred că este insuficient. Noi vrem să eliminăm acea sintagmă potrivit căreia toată lumea vrea să meargă mai departe, mai departe este aproape, aici. Vrem să rezolvăm orice gen de caz şi să depăşim, cu toate că suntem în faza asta, dar să ne consacrăm într-o unitate spitalicească care depăşeşte urgenţa. Nu suntem spital de urgenţă care să asigurăm funcţiile vitale bolnavilor şi apoi să trimitem pacienţii în centre universitare sau clinici, vrem şi cred că vom reuşi să rezolvăm cât mai multe cazuri şi cu o patologie cât mai diversificată la Suceava’, a spus Râmbu, precizând că, dacă în trecut se realizau între 4.000 şi 6.000 de intervenţii chirurgicale pe an, în prezent s-a ajuns la 13.000 pe an. (Agerpres/ FOTO medicare.ro)