Suceava: Caravana ”Zestrea Bucovinei” ajunge la Siret, după Vatra Dornei şi Rădăuţi
Publicat de , 11 iulie 2018, 16:14
Caravana ‘Zestrea Bucovinei’, eveniment inclus în Programul dedicat Centenarului Marii Uniri, continuă la Siret cu acţiuni culturale, acordarea de distincţii şi dezvelire de plăci comemorative, a anunţat miercuri preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur.
Manifestările se vor desfăşura sâmbătă, începând cu ora 11,00, şi includ dezvelirea de plăci comemorative amplasate pe clădiri de însemnătate istorică din Siret, respectiv Şcoala Gimnazială ‘Petru Muşat’, Policlinica – fost sediu al Primăriei Siret şi Casa Sbierenilor Siret – fost sediu al Jandarmeriei.
Totodată, de la ora 12,00, în ‘Sala Voievozilor’ a Primăriei Siret, după o prezentare a proiectului Caravana ‘Zestrea Bucovinei’, vor avea loc dezbateri cu tema ‘Siretul – la frontiera Marii Uniri. Personalităţi marcante’ şi vor fi acordate distincţii ‘Meritul Bucovinei’.
Proiectul iniţiat de CJ Suceava a debutat la sfârşitul lunii aprilie la Vatra Dornei, ocazie cu care Flutur a înmânat distincţii ‘Meritul Bucovinei’ lui Paul Braşcanu, tehnician specialist în căi ferate, poduri şi lucrări de artă, scriitor şi membru al Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, profesorului Taţiana Vlad Guga, cea care în anul 1991 a înfiinţat, la Vatra Dornei, filiala ‘Arboroasa’ a Asociaţiei Culturale ‘Pro Basarabia şi Bucovina’, Bibliotecii Municipale ‘G.T. Kirileanu’ din Vatra Dornei, precum şi plutaşilor de pe Bistriţa, reprezentaţi prin Muzeul din Ciocăneşti.
Tot la Casa de Cultură din Vatra Dornei au fost deschise patru expoziţii, una intitulată ‘Chipiuri din Bucovina de la 1900’, celelalte fiind dedicate mineritului şi plutăritului din Bucovina, precum şi istoriei căilor ferate.
Totodată, la Gara Dorna Băi, edificiu inaugurat în luna iulie a anului 1910, s-a dezvelit o placă comemorativă din marmură, pe care este inscripţionat un mesaj cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, plăci asemănătoare urmând a fi amplasate şi pe clădirea primăriei, cazinoului, bibliotecii sau templului evreiesc.
Caravana ‘Zestrea Bucovinei’ a poposit la sfârşitul lunii mai şi la Rădăuţi, unde au fost dezvelite plăci comemorative la sediul primăriei, la Colegiul Naţional ‘Eudoxiu Hurmuzachi’ – unde s-a desfăşurat în 1918 primul examen de bacalaureat în limba română, la clădirea fostului hotel din Piaţa Unirii şi la Biserica ‘Bogdan Vodă’.
Cu acel prilej, la Colegiul ”Eudoxiu Hurmuzache” s-a oficiat o slujbă de pomenire a istoricului şi militantului unionist bucovinean Ion Nistor şi a familiei Hurmuzache.
(Agerpres/FOTO suceavalive.ro)