Suceava: CJ angajează o casă de avocatură pentru apărare în litigiul privind groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş
Publicat de Andreea Drilea, 16 octombrie 2018, 15:33
Consilierii judeţeni au aprobat, în şedinţa de marţi, angajarea unei case de avocatură pentru reprezentarea intereselor în procesul de la Tribunalul Cluj privind depozitul de deşeuri din Pasul Mestecăniş-Pojorâta.
Pentru serviciile juridice de consultanţă şi asistenţă, Consiliul Judeţean (CJ) Suceava va cheltui 120.000 de lei.
Procesul a fost deschis de către o casă de avocatură care a cerut, printre altele, anularea hotărârii Consiliului Local (CL) Pojorâta privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal aferent depozitului de deşeuri, anularea în parte a autorizaţiei de construire din octombrie 2012 eliberată de preşedintele CJ şi desfiinţarea construcţiei depozitului, citaţia de chemare în judecată fiind înregistrată pe 11 octombrie, iar actele procedurale de apărare urmează să fie depuse până la sfârşitul acestei luni.
Potrivit vicepreşedintelui CJ Suceava, Viorel Seredenciuc, se impune angajarea unei case de avocatură specializate în litigii de acest fel, în condiţiile în care acţiunea este una foarte complexă şi timpul de pregătire a apărării foarte scurt.
În opinia lui Seredenciuc, un eşec al procesului ar pune în pericol nu doar depozitul ecologic de la Pojorâta, ci întreg proiectul ‘Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Suceava’ (SMID).
‘Motivat de solicitările reclamanţilor, invocate în cadrul cererii de chemare în judecată, ce vizează o serie de operaţiuni tehnice, avize, rapoarte şi studii de specialitate ale firmelor de consultanţă şi de proiectare implicate în cadrul proiectului SMID, care au fost concretizate prin adoptarea actelor administrative atacate, pentru a se evita o situaţie de natură avea un impact negativ, cu consecinţe financiare deosebit de grave asupra tuturor celor 114 localităţi ale judeţului, care în final se vor răsfrânge asupra locuitorilor judeţului, apreciez imperios necesar achiziţia serviciilor juridice de consultanţă şi asistenţă de către o casă de avocatură sau de un cabinet de avocatură de prestigiu şi cu vastă experienţă în litigii similare. Analizând prin prisma eficienţei în acţiuni juridice similare, cât şi evitarea unei perioade necesare pentru studiu şi înţelegere a problematicii juridice şi tehnice, (…) o societate civilă de avocaţi apare ca fiind cea mai calificată şi cu experienţă în a i se lansa o ofertă de colaborare în această cauză’, a spus Seredenciuc.
Proiectul SMID, ce cuprinde şi groapa de la Moara, a fost realizat cu fonduri de la Uniunea Europeană.
Depozitul ecologic de la Pojorâta a fost finalizat, procesul verbal de recepţie a lucrărilor fiind semnat săptămâna trecută.
Depozitele de la Pojorâta şi Moara nu au fost deschise până în prezent.
(Agerpres/FOTO arhivă stirileprotv.ro)