SUCEAVA: CJ solicită în administrare 9 hectare de teren de la CL Pojorâta, pentru a finaliza depozitul ecologic de la Mestecăniş
Publicat de Andreea Drilea, 29 martie 2016, 13:26 / actualizat: 29 martie 2016, 15:34
Consiliul Judeţean (CJ) Suceava solicită Consiliului Local (CL) Pojorâta să emită o nouă hotărâre prin care să dea în administrare o suprafaţă de teren de 9 hectare, pentru ca proiectul din Pasul Mestecăniş, care prevede construirea unui depozit ecologic în cadrul proiectului european Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), să poată fi încheiat fără a se pierde finanţarea europeană.
Consilierii judeţeni suceveni vor dezbate în şedinţa de joi un proiect de hotărâre iniţiat de vicepreşedintele CJ Suceava, Alexandru Rădulescu, privind solicitarea trecerii din domeniul public al comunei Pojorâta în domeniul public al judeţului Suceava a terenului pe care se construieşte depozitul de deşeuri din Pasul Mestecăniş.
În expunerea de motive, Rădulescu explică necesitatea unei hotărâri care să permită CJ Suceava să finalizeze lucrările ”care sunt realizate aproape în totalitate”.
Rădulescu arată că, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Cluj, s-a dispus anularea unei HCL a comunei Pojorâta prin care se dădea în administrare CJ Suceava o suprafaţă de 9 hectare de teren pentru construcţia depozitului ecologic Pojorâta în cadrul proiectului SMID.
”Având în vedere că în cadrul acestui proiect este prevăzută construcţia a două depozite ecologice judeţene care respectă cele mai înalte norme şi standarde de mediu, unul fiind depozitul de la Pojorâta, al cărui amplasament se identifică cu terenul ce face obiectul hotărârii judecătoreşti indicate anterior, este periclitată atingerea tuturor obiectivelor şi ţintelor judeţene privind gestionarea deşeurilor impuse de legislaţia comunitară”, se arată în expunerea de motive.
Totodată, se menţionează că aceste două depozite ecologice sunt cuprinse în Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor aprobat prin HG 1470/2004, iar stadiul fizic de realizare a lucrărilor la depozitul din Pojorâta era la 31 decembrie 2015 de 95,7%.
Potrivit lui Rădulescu, pe 25 februarie 2016 reprezentanţi ai CJ Suceava şi comunei Pojorâta au convenit să întreprindă toate diligenţele în vederea finalizării şi punerii în funcţiune a investiţiei de la Pojorâta, fiind deja promovate căile de atac extraordinare.
”Finalizarea demersurilor la instanţele judecătoreşti depăşesc data de 30 iunie 2016 dată la care proiectul SMID trebuie finalizat”, se arată în expunerea de motive, iar din acest motiv este necesar să fie adoptată o nouă hotărâre prin care cele 9 hectare de teren să fie trecute în administrarea CJ Suceava până la finalizarea lucrărilor.
(Agerpres/FOTO arhivă gandul.info)