Suceava: Consiliul Local Rădăuţi a fost reconstituit din supleanţi
Publicat de Andreea Drilea, 15 octombrie 2015, 17:25 / actualizat: 15 octombrie 2015, 19:29
Consiliul Local (CL) Rădăuţi a fost reconstituit, joi, din 12 supleanţi, iar social-democratul Bogdan Loghin este noul viceprimar cu atribuţii de primar al municipiului.
Şedinţa de reconstituire a acestui deliberativ s-a făcut în baza OUG 41/2015 şi în prezenţa prefectului judeţului Suceava, Constantin Harasim.
În aceste condiţii, CL Rădăuţi, dizolvat de instanţă pe 31 martie 2015, a fost reconstituit din cei 12 supleanţi care au depus jurământul de consilieri.
Noul CL Rădăuţi este format din cinci consilieri locali PSD, trei din fostul PNL, doi din fostul PDL şi câte unul din UNPR şi PPDD.
În urma alegerilor locale din 2012, CL Rădăuţi a fost format din 19 membri, nouă consilieri PDL, opt consilieri USL, dintre care patru PSD şi patru PNL, precum şi câte un consilier de la UNPR şi PPDD.
În prima şedinţă a noului CL Rădăuţi s-a votat şi viceprimarul care va avea atribuţii de primar, fiind ales consilierul PSD Bogdan Loghin care a obţinut şapte voturi. Contracandidatul său a fost Toader Ciobîcă, din partea PNL, care a fost votat de cinci consilieri.
La Rădăuţi s-a înregistrat o premieră naţională, fiind pentru prima dată când un consiliu dizolvat se reconstituie.
Guvernul a emis, în urmă cu două săptămâni, o ordonanţă de urgenţă prin care se modifică Legea administraţiei publice locale astfel încât un consiliu local dizolvat se poate reconstitui din supleanţi.
CL Rădăuţi a fost dizolvat prin hotărâre definitivă a Curţii de Apel Suceava pe 31 martie 2015, iar potrivit legislaţiei, Guvernul trebuia să organizeze alegeri parţiale pentru alegerea unui nou consiliu local.
Municipiul Rădăuţi a rămas fără conducere după dizolvarea consiliul local, în condiţiile în care primarul, Aurel Olărean, este suspendat din funcţie din septembrie 2014, fiind arestat preventiv şi apoi trimis în judecată pentru fapte de corupţie.
Olărean a fost trimis în judecată în octombrie 2014 şi a rămas în arest preventiv până la începutul lunii mai, când a fost plasat în arest la domiciliu, iar apoi instanţa din Cluj a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu aceea a controlului judiciar.
Funcţia de primar al municipiului Rădăuţi a fost deţinută, până în martie 2015, de un viceprimar cu atribuţii de primar, dar după ce CL Rădăuţi a fost dizolvat, conducerea primăriei a fost asigurată, cu atribuţii limitate, de secretarul interimar care, în 27 aprilie, şi-a încetat mandatul.
(Agerpres/FOTO suceavanews.ro)