Suceava: Directorii de spitale din judeţ nu sunt de acord cu Masterplanul pentru sănătate al Regiunii de Nord-Est
Publicat de Andreea Drilea, 21 februarie 2019, 17:47 / actualizat: 21 februarie 2019, 18:50
Directorii de spitale din judeţul Suceava, primari şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Gheorghe Flutur, s-au întâlnit joi la Palatul Administrativ şi au convenit să respingă propunerile din Masterplanul Regional de Servicii de Sănătate Regiunea Nord-Est, în cadrul reuniunii din 25 februarie de la Iaşi.
Managerii de spitale refuză să reducă numărul de paturi, măsură ce apare în draftul masterplanului întocmit de Ministerul Sănătăţii, întrebându-se ce se va întâmpla cu medicii şi personalul medical în aceste condiţii şi solicită creşterea numărului de paturi.
În cadrul întâlnirii, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Vasile Rîmbu, a dezavuat masterplanul pentru sănătate, susţinând că ”se bazează pe date ireale” şi a spus că ar fi trebuit să se înceapă în Regiunea de Nord-Est cu un masterplan fezabil şi realist pentru drumuri şi autostrăzi.
”Indicii luaţi aici (n.r. – în masterplan) nu sunt realişti. (…) Suntem în 2019 şi realitatea este alta. Aceste măsuri se bazează pe nişte date ireale. (…) La masterplanul pe sănătate ne bucurăm primii în Regiunea de Nord-Est, dar la masterplan pe autostrăzi nu”, a spus Rîmbu.
În opinia sa, un masterplan fezabil ar trebui aibă la bază şi o reglementare clară a finanţării spitalelor şi a standardelor de cost.
”Problema cea mai mare este finanţarea spitalelor, care nu este foarte bine reglementată acum. (…) Trebuie reglementată foarte clar finanţarea spitalelor. De aici trebuie pornit în elaborarea unui masterplan. (…) Se vorbeşte de eficienţă în masterplan, dar nu sunt standarde clare de cost”, a susţinut Rîmbu.
La rândul său, Flutur a apreciat că masterplanul pe sănătate ”este un nefericit draft”.
”S-au făcut foarte mari investiţii în spitale cu bani şi de la local şi de la stat şi acum le închideţi. (…) 80 de milioane de euro investiţii în spitalele din judeţul Suceava şi acuma …”, a spus Flutur, recomandându-le directorilor de spitale care vor merge la Iaşi să susţină un punct de vedere comun şi să facă abstracţie de partidul ce îi susţine.
‘Fiţi solidari, indiferent de culoarea politică. Partidele vin şi trec la putere, dar asta rămâne’, a adăugat Flutur.
Pe de altă parte, primarul independent de la Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a propus ca membrii delegaţiei care va merge la Iaşi să poarte banderole în semn de protest.
Responsabili de sănătatea populaţiei din judeţ sunt invitaţi pe 25 februarie la Iaşi, pentru a le fi prezentat Masterplanul regional de servicii de sănătate al Regiunii Nord-Est.
Propunerile din draft au în vedere închiderea unor spitale, comasarea altora şi reducerea numărului de paturi la cele care rămân.
Pe baza unor indicatori vechi de acum patru ani, prin acest masterplan s-ar propune desfiinţarea Spitalului Orăşenesc Gura Humorului, a celui de Psihiatrie Cronici Siret, a celui de Boli Cronice Siret, fuzionarea Spitalului de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc cu cel Municipal, reducerea numărului de paturi de spitalizare şi trecerea la spitalizare de zi la Spitalul de Urgenţă Suceava, spitalele municipale Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.
În draft, pentru toate spitalele sunt folosiţi indicatori din anul 2015, deci grad de ocupare scăzut.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, de exemplu, draftul Ministerului Sănătăţii indică un grad de ocupare pentru îngrijire boli acute de 65,8%, în condiţiile în care în 2017 şi 2018 gradul ocupare a fost spre 100%.
(Agerpres/FOTO arhivă nonguvernamental.org)