Suceava: Donare de carte la Crasna-Cernăuţi, prin proiectul educaţional transfrontalier ”Conexiuni de suflet”
Publicat de gabrielarotaru, 17 mai 2016, 14:46
În cadrul proiectului educaţional ”Conexiuni de suflet”, un grup de profesori de la Liceul Tehnologic din localitatea suceveană Cajvana a participat la o nouă activitate în localitatea ucraineană Crasna, oferind carte românească, dar şi un spectacol, cu ocazia comemorării prizonierilor români morţi în lagărele din centrul Kazahstanului între anii 1941 şi 1950.
Directorul Liceului tehnologic din Cajvana, Nicolae Robu, a declarat presei, marţi, că acţiunea de la sfârşitul săptămânii trecute din proiectul ”Conexiuni de suflet”, demarat în anul şcolar trecut şi iniţiat din dorinţa de a fi mai aproape de cetăţenii de peste graniţă, a avut ca destinaţie comuna Crasna din raionul Strojineţ, regiunea Cernăuţi.
Potrivit lui Robu, protocolul de colaborare între cele două unităţi de învăţământ a fost semnat luna trecută, când Liceul Tehnologic Cajvana a găzduit delegaţia Gimnaziului din Crasna, cu ocazia desfăşurării Simpozionului Internaţional ”Armonie prin joc şi cânt, port şi cuvânt”.
”În ciuda tuturor imenselor greutăţi interne şi externe, românii din Crasna doresc să-şi găsească identitatea, au nevoie de sprijinul nostru, au nevoie, printre altele, de cartea românească care să le aducă în suflet dragostea şi iubirea de neam (…) Cartea românească lipseşte din Crasna şi ştim că limba noastră, cea română, este adăpostul fiinţei naţionale, este fundamentul existenţei neamului românesc în toate provinciile româneşti, inclusiv peste Prut. Înţelegând sensul acţiunii noastre, atât elevii, cât şi cadrele didactice, au donat cărţi, bani, au căutat sponsori, Astfel, cartea românească a trecut Prutul”, a spus Robu, adăugând că ”acolo există o flacără naţională care luminează zi şi noapte şi într-o bună zi va putea da strălucire României”.
Potrivit lui Robu, vizita la Crasna a coincis cu comemorarea prizonierilor români morţi în lagărele staliniste din centrul Kazahstanului în perioada 1941-1950, iar spectacolul la care au asistat alături de câteva mii de crăsneni a fost dedicat deportaţilor, având o înaltă încărcătură sufletească. (agerpres/ FOTO dcnews.ro)