Suceava: Dublare a numărului cazurilor de rujeolă în judeţ
Publicat de , 18 iunie 2019, 14:07
Numărul cazurilor de rujeolă este în creştere continuă în ultimele luni, acesta dublându-se de la lună la lună, a informat, marţi, directorul DSP Suceava, Liliana Grădinariu.
Aceasta a spus că, după o perioadă în care nu s-au înregistrat cazuri de rujeolă în judeţ, din luna ianuarie au reapărut, numărul fiind în creştere.
Potrivit datelor statistice de la DSP Suceava, în martie s-au înregistrat 20 de cazuri, în aprilie 42, iar în luna mai 87 de cazuri, 90% dintre acestea necesitând internare, dar fără a se înregistra decese.
De la începutul anului au fost raportate, la nivel judeţean, 157 de cazuri de îmbolnăvire, cele mai multe în zonele Câmpulung Moldovenesc, Vama şi Pojorâta, majoritatea pacienţilor nefiind vaccinată.
Conform procedurilor, pentru fiecare caz de rujeolă s-a efectuat anchetă epidemiologică cu depistarea contacţilor direcţi, anunţarea medicilor de familie, asistenţilor comunitari şi mediatorilor sanitari, în vederea aplicării măsurilor antiepidemice.
Liliana Grădinariu a subliniat că singura şi cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii este vaccinarea, ce conferă imunitate pe viaţă în majoritatea cazurilor.
Este necesară vaccinarea cu două doze a cel puţin 95% din populaţie, pentru a împiedica circulaţia bolii.
Vaccinul poate fi administrat doar cu colaborarea părinţilor sau aparţinătorilor.
În judeţul Suceava, acoperirea vaccinală este de 85%, iar DSP dispune de stocuri suficiente de vaccin antirujeolic.
Rujeola sau pojarul este o boală respiratorie foarte contagioasă şi se estimează că 90% din persoanele neimunizate expuse vor contracta boala. Complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave, unul din patru copii ajungând la spital din cauza gravităţii bolii, iar unul dintr-o mie moare, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale.
Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni, care nu pot fi vaccinaţi şi care, dacă se îmbolnăvesc, pot face forme grave ale afecţiunii.
O categorie vulnerabilă o reprezintă şi femeile însărcinate, care riscă avort sau naştere prematură, în situaţia în care nu au protecţie, iar fătul poate fi afectat de virus.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)