Suceava: Investiţia la cel mai mare laborator de restaurare din ţară stagnează din lipsa finanţării
Publicat de Lucian Bălănuţă, 3 februarie 2015, 11:00
Investiţia la cel mai mare laborator de restaurare din ţară stagnează din cauza lipsei finanţării, Muzeul Bucovinei, în subordinea căruia se află, necesitând peste 3,2 milioane lei pentru finalizarea lucrărilor, a declarat, marţi, directorul instituţiei, Emil Constantin Ursu.
El a spus că investiţia demarată în 2008 trebuia finalizată în 2011, iar finanţarea este asigurată de Ministerul Culturii. Gradul de execuţie al investiţiei este în prezent de aproximativ 50%.
Directorul Muzeului Bucovinei a spus că nu ştie cât va primi instituţia pentru aceste lucrări în acest an, dar că laboratorul, situat în zona centrală a municipiului Suceava, va găzdui mai multe ateliere, dintre care două unice în România, respectiv atelierele de restaurare a textilelor arheologice şi a lemnului arheologic.
În prezent, restauratorii îşi derulează activitatea în condiţii improprii, într-o clădire situată în vecinătatea cimitirului ”Pacea” din municipiu.
Consolidarea şi modernizarea acestui laborator se realizează în cadrul unui proiect finanţat de Ministerul Culturii prin Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice şi de Inspectoratul de Stat în Construcţii.
Emil Ursu a precizat că, pe lângă atelierele actuale de restaurare ceramică, lemn, metale, pictură, textile şi investigaţii fizico-chimice, în prezent mutate la Laboratorul de Conservare şi Restaurare Etnografie, vor fi adăugate cele de restaurare carte, documente şi pergament, legătorie şi restaurare de piele, plus laboratoare de investigaţii biologice pentru patrimoniul din lemn şi textile.
Laboratorul funcţionează din 1986 într-un imobil vechi, clădirea de la stradă nefiind demolată, ci doar reabilitată, întrucât face parte din patrimoniul arhitectural al Sucevei.
Noua construcţie a laboratorului va fi în formă de ”U”, iar etajul va fi din sticlă, deoarece restauratorii au nevoie de multă lumină în munca lor. Construcţia nouă se va desfăşura pe o suprafaţă de aproximativ patru ori mai mare decât cea a laboratorului actual, respectiv 1.561 metri pătraţi, cu tot cu rampă şi spaţii deschise.
Potrivit directorului Muzeului Bucovinei, investiţia se ridică la 5,6 milioane lei, iar din imobilul în care a funcţionat până acum laboratorul de restaurare va fi păstrată numai faţada, clădirea din secolul XIX făcând parte din rezervaţia de arhitectură a oraşului. Imobilul a fost răscumpărat de statul român de la proprietarii evrei în anul 1927, iar din anul 1986 găzduieşte atelierele Laboratorului Zonal de Restaurare înfiinţat din anul 1975.
(Agerpres/ FOTO adevarul.ro)