Suceava: Mii de credincioşi la slujba de pomenire a marelui voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, de la Mănăstirea Putna
Publicat de , 2 iulie 2019, 15:26
Câteva mii de pelerini din ţară şi străinătate au participat, marţi, la Mănăstirea Putna, la evenimentele prilejuite de împlinirea 515 de la moartea voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt, Sfânta Liturghie fiind oficiată de un sobor de preoţi, printre care s-au aflat înalţii prelaţi ÎPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului şi PS Ignatie, episcopul Huşilor.
Credincioşii s-au închinat şi rugat la moaştele sfinţilor Iacob Putneanul, Nectarie, Silă, Natan, Paisie, Arsenie, celor trei ierarhi Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur şi Grigore Teologul, precum şi la o icoană a Maicii Domnului adusă din Basarabia.
Pelerinajul la Mănăstirea Putna, inclus în Programul Ştefanian, a început, marţi dimineaţă, la intrarea în Putna. De aici, câteva sute de credincioşi au plecat pe jos, cu icoana Sf. Voievod Ştefan cel Mare, spre Mănăstirea Putna, unde au luat parte la slujba religioasă oficiată la împlinirea a 515 ani de la trecerea la cele veşnice a marelui voievod.
Pelerinii, printre care s-a numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, îmbrăcaţi în costume populare specifice zonelor din care au venit, au intonat, tot drumul spre mănăstire, piese corale, patriotice şi bisericeşti, evocând personalitatea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.
‘Îmbinăm pelerinajul spre Putna cu straiul popular şi cu participarea la slujba de astăzi. Mă bucur că Programul Ştefanian pe care l-am iniţiat în urmă cu câţiva ani prinde contur. A început în 24 iunie, de Sânziene, cu slujba de pomenire a domnitorilor Moldovei în capela Cetăţii de Scaun a Sucevei (…) Astăzi nu se putea să fim în altă parte decât la poarta Putnei, pentru a aduce un omagiu şi a depune o coroană de flori celui care a însemnat cel mai mult pentru ţara noastră, pentru Moldova şi pentru Ţinutul Bucovinei’, a spus Flutur.
După slujba religoasă, la mănăstire a fost organizat un recital de muzică şi poezie patriotică şi religioasă susţinut de Grupul vocal tradiţional ‘Ai lui Ştefan, noi oşteni’ de la Liceului Tehnologic ‘Ion Nistor’ Vicovu de Sus, Corul de bărbaţi al Parohiei ‘Sfântul Nicolae’ Salcea, Corul de copii ‘Binevestitorii misionari’ al Parohiei Dorneşti şi Corul ‘Glasul Bucovinei’ al Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni.
De asemenea, s-a desfăşurat o paradă militară şi s-au depus de coroane de flori la Mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)