Suceava: Pensiunea unde 13 copii cazaţi au avut probleme digestive – amendată de DSP cu 6.000 de lei
Publicat de Andreea Drilea, 19 iulie 2022, 10:15 / actualizat: 19 iulie 2022, 12:01
Direcţia de Sănătate Publică Suceava a amendat cu 6.000 de lei o pensiune din localitatea Suceviţa, unde 13 copii cazaţi la începutul acestei luni au avut probleme digestive, fiind transportaţi la spital.
Suspiciunea de toxiinfecţie alimentară a fost infirmată, în urma anchetei epidemiologice, deoarece nu s-a putut stabili o legătură directă între mâncarea consumată la pensiune şi problemele digestive ale copiilor. În schimb, unitatea de cazare a fost amendată pentru lipsa examenelor medicale şi a efectuării cursurilor de igienă a personalului angajat.
Inspectorii DSP au mai subliniat că simptomologia a apărut la numai 13 copii din grupul de 40, fiind posibil ca aceştia să fi consumat şi produse din surse externe, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Gabriela Băncilă.
Gabriela Băncilă: Au ajuns la camera de gardă a Spitalului Rădăuți. Toți au fost consultați și li s-a administrat tratament simptomatic, în urma căruia evoluția a fost favorabilă. Au fost prelevate probe din alimentele consumate, teste de sanitație și probe de apă. Toate probele recoltate s-au încadrat, din punct de vedere chimic și bacteriologic, în parametri normali, cu excepția probei de aliment – mămăligă cu carne de porc – în care au fost prezente bacterii poliforme – Escherichia coli și stafilococ coagulazo-pozitiv. Deoarece nu există normative privind limitele admise în alimentele preparate, specialiștii DSP nu pot preciza dacă valorile depistate depășesc sau nu pragul de normalitate, ținând cont de faptul că din întregul grup, simptomatologia a apărut doar la 13 copii, fiind posibil ca aceștia să fi consumat și produse din surse externe. Din punct de vedere epidemiologic, Direcția de Sănătate consideră că a fost vorba de un episod de gastroenterită acută, de etiologie neprecizată. Suspiciunea de toxiinfecție alimentară acută se infirmă, însă măsurile luate au fost aplicarea unei amenzi de 6000 de lei pentru lipsa examenelor medicale periodice și lipsa efectuării cursurilor de igienă a personalului angajat.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a amendat cu 6.000 de lei o pensiune din localitatea Suceviţa, unde 13 copii cazaţi la începutul acestei luni au avut probleme digestive, fiind transportaţi la spital.
Potrivit unui comunicat transmis marţi de DSP Suceava, inspectorii nu au putut stabili o legătură directă între mâncarea consumată la pensiune şi problemele digestive ale copiilor, unitatea de cazare fiind amendată pentru lipsa examenelor medicale şi lipsa efectuării cursurilor de igienă a personalului angajat.
Suspiciunea de toxiinfecţie alimentară apărută în cazul celor 13 copii cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani, care au ajuns pe 5 iulie la Spitalul Municipal Rădăuţi cu simptome de greaţă, dureri de cap şi abdominale, a fost infirmată în urma anchetei epidemiologice.
Inspectorii DSP au prelevat nouă probe din alimentele consumate de copii, cinci teste de sanitaţie şi o probă de apă şi toate probele recoltate s-au încadrat din punct de vedere chimic şi bacteriologic în parametri normali, cu excepţia probei de ‘mămăligă cu carne de porc’, în care au fost prezente bacterii coliforme, E.Coli şi stafilococ coagulazo-pozitiv.
‘Deoarece nu există normative privind limitele admise în alimentele preparate, nu putem aprecia dacă valorile depistate depăşesc sau nu pragul de normalitate. Tulpina E.coli izolată nu a aglutinat cu serul polivalent, astfel încât nu putem preciza dacă avea caracter enteropatogen sau nu. Valoarea mică a numărului de ufc/cmp de stafilococ coagulazo-pozitiv (netipat) nu constituie, în sine, un argument suficient, din punct de vedere epidemiologic, pentru a afirma că a fost cauza apariţiei episodului de îmbolnăvire’, a explicat DSP Suceava.
Totodată, sursa citată precizează că focarul de toxiinfecţie alimentară înseamnă ‘grup de trei sau mai multe persoane care prezintă simptome clinice asemănătoare în urma consumului aceluiaşi aliment contaminat’, însă definiţiile de caz utilizate conţin criterii clinice, de laborator şi epidemiologice care nu sunt respectate în apariţia cazurilor din episod de îmbolnăvire de la Suceviţa, iar în lipsa probelor biologice recoltate de la bolnavi nu au putut fi efectuate investigaţii de laborator.
Investigarea prin examen coprobacteriologic a celor doi angajaţi implicaţi în manevrarea/ prepararea alimentelor nu a depistat prezenţa unor purtători de germeni patogeni, iar cele cinci probe recoltate de pe suprafeţele de lucru nu au confirmat o contaminare a acestora, proba de apă fiind corespunzătoare.
Inspectorii DSP au subliniat că deşi întregul grup, format din 40 de copii, a consumat acelaşi meniu preparat la pensiune, simptomologia a apărut la numai 13 copii, fiind posibil ca aceştia să fi consumat şi produse din surse externe.
‘Din punct de vedere epidemiologic, considerăm că a fost vorba, probabil, de un episod de gastroenterită acută de etiologie neprecizată, exprimat clinic prin forme uşoare de îmbolnăvire, ameliorate rapid cu tratament simptomatic’, a concluzionat DSP Suceava. (Agerpres/FOTO radioiasi.ro)