Suceava: Peste 130 de copii refugiaţi ucraineni, incluşi într-un program educaţional şi sportiv
Publicat de Andreea Drilea, 23 august 2023, 10:43
Peste 130 de copii refugiaţi ucraineni din judeţul Suceava au fost incluşi într-un program educaţional şi sportiv derulat de Fundaţia Te Aud România, cu scopul integrării acestora în societatea românească, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de organizaţia neguvernamentală.
Potrivit sursei citate, în program au fost incluse peste 50 de activităţi şi un Festival de Incluziune. Astfel, pe parcursul a patru luni, în perioada aprilie – iulie 2023, Fundaţia Te Aud România a derulat o serie de intervenţii de integrare în comunitatea suceveană a copiilor ucraineni refugiaţi pe teritoriul ţării noastre.
Astfel, la nivelul judeţului Suceava s-au implementat 36 de activităţi sportive, 12 activităţi de dezvoltare a competenţelor lingvistice, şase ateliere de educaţie non-formală şi un Festival de Incluziune şi Sport pentru copii ucraineni refugiaţi.
‘Proiectul, denumit ‘Paşi spre Incluziune’, prin cele patru modele de intervenţie, a facilitat dialogul intercultural şi educaţia culturală pentru un număr de 138 de copii refugiaţi ucraineni din judeţul Suceava şi peste 200 de copii români, cu scopul de a contribui la integrarea socială în comunitatea gazdă a grupului ţintă. Programele educaţionale şi sportive pentru copiii refugiaţi ucraineni au un rol esenţial în facilitarea integrării lor şi în susţinerea procesului de recuperare, pe care din ce în ce mai puţine organizaţii sunt capabile să le ofere, din lipsă de finanţare pentru astfel de proiecte. Războiul nu a trecut, războiul este în continuare la graniţa noastră, şi ştim că educaţia non-formală, în particular, joacă un rol crucial, oferind un mediu adaptat nevoilor specifice ale copiilor. Prin activităţi artistice, jocuri educaţionale şi ateliere de lucru în echipă, aceste programe nu doar că permit dezvoltarea abilităţilor practice şi creativităţii, dar şi contribuie la gestionarea stresului şi a traumelor. În esenţă, programele educaţionale şi sportive non-formale nu doar că oferă cunoştinţe, ci şi construiesc temelii pentru o viitoare dezvoltare personală şi socială de succes în noile lor medii’, se arată în comunicatul transmis de Fundaţia Te Aud România.
Implementarea proiectului a fost posibilă cu sprijinul Clubului Sportiv Şcolar Gura Humorului, Primăriei Oraşului Gura Humorului, Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, precum şi al altor organizaţii neguvernamentale de pe raza judeţului Suceava.
‘Dată fiind situaţia dificilă prin care trec aceşti copii, care au fost nevoiţi să părăsească şcolile şi casele lor din cauza conflictului, programele de acest fel joacă un rol esenţial în oferirea de suport emoţional, educaţie adecvată şi oportunităţi de dezvoltare personală, iar cele patru luni de activităţi din cadrul proiectului ne-au demonstrat că facem lucrurile să fie puţin mai uşoare pentru aceşti copii’, se mai arată în comunicat.
Proiectul ”Paşi spre incluziune’, derulat de Fundaţia Te Aud România, a fost finanţat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă