Suceava: Prefectul a dispus măsuri pentru prevenirea inundaţiilor
Publicat de Andreea Drilea, 27 ianuarie 2016, 16:29
Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a solicitat tuturor factorilor de răspundere, în şedinţa de miercuri a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, să ia măsuri de prevenire a inundaţiilor şi să informeze populaţia asupra riscurilor, în contextul încălzirii vremii şi creşterii debitelor pe cursurile de apă.
Într-un comunicat remis AGERPRES, miercuri, la şedinţă au participat reprezentanţi ai ISU, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Suceava, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare – Filiala Suceava, Gărzii Forestiere şi Direcţiei Silvice. Prefectul a cerut luarea de măsuri pentru asigurarea scurgerii apelor mari pe cursurile de apă din localităţi, pentru întreţinerea şi reprofilarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale, precum şi pentru îndepărtarea materialului lemnos existent pe cursul formaţiunilor torenţiale din zona localităţilor, a rumeguşului şi a deşeurilor menajere de pe malurile cursurilor de apă şi în special în zona podurilor şi podeţelor.
Totodată, s-a pus în discuţie asigurarea materialelor şi mijloacelor de apărare împotriva inundaţiilor, aşa cum sunt prevăzute în planurile locale de apărare împotriva inundaţiilor de la nivelul UAT-urilor, precum şi instruirea membrilor serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.
Pentru situaţia în care vor fi prognozate creşteri importante de debite şi niveluri pe cursurile de apă, trebuie monitorizate permanent zonele critice de pe cursurile de apă identificate în cadrul acţiunii de verificare a stării de salubritate a cursurilor de apă, desfăşurată în primăvara anului 2015, cât şi lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.
Totodată, trebuie asigurată funcţionarea la capacitate a amenajărilor de desecare din incintele îndiguite, cunoscut fiind faptul că în această perioadă a anului există posibilitatea producerii de inundaţii şi băltiri.
De asemenea, în cadrul şedinţei s-a reamintit importanţa continuării acţiunilor de conştientizare a cetăţenilor asupra riscului pe care îl reprezintă inundaţiile, precum şi măsurile ce trebuie întreprinse de fiecare locuitor pentru a-şi apăra viaţa şi bunurile.
(Agerpres/FOTO arhivă adevarul.ro)