Suceava: Problema asigurării căldurii şi apei calde în municipiu, rezolvată temporar
Publicat de gabrielarotaru, 7 februarie 2018, 15:20
Problema asigurării căldurii şi apei calde în municipiul Suceava a fost rezolvată temporar, după ce s-a reuşit deblocarea de către ANRE pentru producătorul de energie termică a certificatelor verzi aferente anului 2016, iar primăria a plătit suma de 500.000 de lei pentru încălzirea din unităţile şcolare, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu.
‘O problemă destul de delicată este cea legată de asigurarea căldurii şi apei calde. În cursul zilei de ieri (n. r. – marţi) am avut discuţii la ANRE, la nivel de vicepreşedinte, împreună cu preşedintele companiei Adrem Invest, Adrian Bodea, şi directorul termocentralei Bioenergy Suceava, Vasile Ilie. Am reuşit să deblocăm 4 milioane de lei, certificatele verzi din 2016. Tot în cursul zilei de ieri, Primăria Suceava a plătit 500.000 de lei facturi la încălzire la şcoli’, a spus Lungu.
Sumele deblocate urmează să fie achitate de către producătorul de energie termică Bioenergy în contul facturilor restante la gaz metan şi electricitate, la E.ON.
Totodată, primarul a spus că se caută soluţii pentru ca centrala pe biomasă modernă de la Suceava să funcţioneze în continuare şi se vor accesa fonduri guvernamentale pentru continuarea reabilitării reţelei termice.
‘Din păcate, nu mai comentăm aceste legi care nu sunt clare, care se modifică în România, fiind pasaţi cei de la Bioenergy. Nu sunt avocatul lor, dar ca primar este în responsabilitatea mea să asigurăm căldură şi apă caldă în oraş. Am deblocat o tranşă de patru milioane de lei din certificate verzi din care plătim la E.ON energie electrică şi gaz metan să putem asigura în continuare căldură şi apă caldă’, a spus Lungu.
El a subliniat că se discută o strategie pe termen scurt pentru depăşirea actualului sezon rece şi una pe termen mediu pentru a se clarifica situaţia privind acordarea de certificate verzi ce au stat la baza investiţiei făcute de Adrem Invest în centrala Bionergy la Suceava.
Potrivit lui Lungu, nu numai în domeniul biomasei există o problemă, ci şi în cazul energiei eoliene sau fotovoltaice.
‘Guvernele şi-au schimbat strategia. În perioada prim ministrului Cioloş s-a modificat acel ordin prin care lemnul de foc nu mai este considerat biomasă şi suntem într-o situaţie foarte delicată la Bioenergy’, a arătat edilul.
Totodată, primarul a spus că are încredere în sistemul centralizat de termoficare, singura soluţie civilizată de încălzire într-un oraş european, motiv pentru care a discutat cu cei care coordonează programul guvernamental Termoficare 2006 – 2020, iar municipalitatea suceveană va depune o solicitare pentru obţinerea a circa 7 milioane de lei la care să se adauge contribuţia locală de 2,5 milioane de lei.
‘Ne propunem să facem investiţii de două milioane de euro în acest an. Sunt puncte termice care trebuie modernizate’, a spus Lungu, precizând că se lucrează şi la proiectul privind obţinerea de finanţare prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) pentru modernizarea şi reabilitarea întregului sistem de termoficare.
Producătorul de energie termică anunţa la sfârşitul săptămânii trecute că riscul opririi instalaţiilor ce livrează apă caldă şi căldură pentru toţi clienţii din reţea ‘devine imiment în condiţiile în care firma este într-un blocaj instituţional din cauza întârzierii cu aproape 18 luni a alocării pachetului de certificate verzi alocate centralei din Suceava’.
Bioenergy Suceava SA este singurul producător de energie termică şi apă caldă ce alimentează cu căldură şi apă caldă 60.000 de clienţi din 20.000 de locuinţe plus alte 2.000 de firme şi instituţii bugetare din municipiu.
‘Bionergy SA atrage atenţia tuturor factorilor de decizie că în absenţa identificării unor soluţii urgente pentru deblocarea pachetului de certificate verzi necesare funcţionării, riscul opririi instalaţiilor care livrează apă caldă şi căldură pentru toţi clienţii din reţea devine iminent’, atenţionau reprezentanţii companiei.
Potrivit Bioenergy, centrala consumă anual circa 150.000 tone de biomasă, a căror valoare de piaţă depăşeşte 12 milioane de euro, iar investiţia în centrala în cogenerare pe biomasă din Suceava s-a ridicat la aproape 90 milioane de euro, fiind realizată exclusiv din fonduri private.
Compania produce energia termică şi apa calda pe care le vinde firmei Thermonet SRL, distribuitor şi furnizor de energie termică pentru municipiul Suceava.
Centrala are o capacitate electrică de 30 MW şi o putere termică instalată de 130,5 MW.
Preţul energiei termice livrată sucevenilor de Bionenergy este de 116 lei/Gcal, dar pierderile rezultate în urma utilizării reţelelor publice de termoficare, potrivit Bioenergy, duc la un cost al acestui serviciu de 240 de lei/Gcal. (Agerpres/ FOTO viata-libera.ro)