Suceava: Proiect educaţional de încurajare a carierelor în computer – science pentru elevii de liceu
Publicat de , 3 octombrie 2016, 15:50
Asociaţia Techsoup România în parteneriat cu Microsoft România lansează la Biblioteca Bucovinei ”I.G.Sbiera” din Suceava ediţia a III-a a programului de pregătire Opening Opportunities, un proiect educaţional de încurajare a carierelor în computer-science pentru elevii de liceu, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de directorul bibliotecii sucevene, Gabriel Cărăbuş.
Programul, ce va fi lansat pe 7 octombrie, este creat de Asociaţia Techsoup România în cadrul programului global Microsoft YouthSpark, în parteneriat cu Microsoft România şi Asociaţia Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi se desfăşoară simultan, în perioada septembrie 2016 – februarie 2017, în Bucureşti, Suceava, Vaslui, Focşani, Oneşti, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Iaşi, Lugoj şi Bârlad.
În comunicat se arată că, prin intermediul acestui proiect, elevii de liceu au ocazia să discute şi să lucreze în grupuri de mentorat online, timp de patru luni, cu profesionişti IT, şi să dezvolte produse şi aplicaţii software sau proiecte tehnice în grup.
”Proiectul îşi propune un focus special către elevii cu rezultate bune la învăţătură sau/şi care provin din medii sau situaţii sociale dezavantajate (…), elevii vor avea ocazia să afle de la angajaţi voluntari Microsoft România ce înseamnă o carieră în IT, care sunt cerinţele, paşii, cât de tehnic poţi fi, ce abilităţi şi trasee de carieră pot fi cultivate ca să ajungi în această industrie’‘, se arată în comunicat.
În cadrul evenimentului de lansare şi de selecţie de la Suceava sunt aşteptaţi aproximativ 120 de liceeni şi profesori, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor implicate în proiect, fiind prezenţi cel puţin trei mentori Microsoft.
Elevii vor fi invitaţi să aplice în grupurile de mentorat create şi coordonate de profesioniştii Microsoft pe platforma www.openingopportunities.ro şi îşi vor selecta mentorii.
În lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie se vor forma echipele de elevi, se vor alege proiectele la care vor lucra şi va începe lucrul efectiv la aplicaţii/proiecte.
În februarie, echipele vor intra într-o competiţie cu proiectele la care au lucrat, iar cele mai bune proiecte vor fi premiate. Pe parcursul acestor luni, elevii vor căpăta cunoştinţe atât de programare, cât şi de vânzare, project management, prezentare etc.
Grupul-ţintă al ediţiei 2016, la nivelul municipiului Suceava, sunt elevi din clasele IX-XI, de la profile de matematică-informatică, de la Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare”, Colegiul Naţional ”Petru Rareş”, Colegiul Naţional de Informatică ”Spiru Haret”, Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu”, Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir”.
Primele două ediţii Opening Opportunities au implicat peste 4.700 de elevi, 18 biblioteci judeţene şi municipale, peste 50 de licee şi peste 70 de mentori Microsoft România care au susţinut circa 500 de sesiuni de mentorat.
(agerpres/ FOTO bjiasi.ro)