Suceava: Şcoala din Moldova Suliţa, inclusă în programul-pilot al Guvernului privind acordarea unei mese calde elevilor
Publicat de , 27 octombrie 2016, 16:38
Şcoala gimnazială Moldova Suliţa din judeţul Suceava a fost inclusă în programul-pilot al Guvernului privind combaterea abandonului şcolar, prin care elevii vor beneficia de o masă caldă sau pachet alimentar.
În cadrul acestui program, în acest an şcolar, un număr de 273 de elevi suceveni de la Şcoala Gimnazială Moldova Suliţa vor primi o masă caldă sau de un pachet alimentar.
Guvernul României a aprobat, miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă un program-pilot ce are ca scop prevenirea şi combaterea abandonului şcolar. În cadrul programului, elevi şi preşcolari din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat vor beneficia de o masă caldă sau de un pachet alimentar în perioada desfăşurării activităţii didactice.
”Masa caldă sau pachetul alimentar vor fi asigurate pentru elevii şi preşcolarii care participă la activităţile didactice în cele 50 de unităţi şcolare, în limita a 7 lei pe zi pentru fiecare beneficiar, şi va înlocui programele Laptele şi cornul şi Fructe în Şcoli’‘, se arată într-un comunicat de presă al MENCŞ.
Potrivit MENCŞ, programul-pilot are o valoare totală de 34,674 milioane lei, iar finanţarea va fi asigurată de la bugetul de stat.
Conform MENCŞ, procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare sau mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, iar la încheierea programului-pilot, la sfârşitul anului şcolar 2016-2017, MENCŞ va face o analiză şi pe baza rezultatelor obţinute şi interpretate lunar pe parcursul derulării proiectului, se va decide, printr-o hotărâre de Guvern, oportunitatea extinderii acestui program la nivel naţional, precum şi a modalităţii de implementare.
”O primă categorie din unităţile selectate include şcoli şi grădiniţe situate în medii geografice izolate sau greu accesibile – deltă, munte, câmpie (zonă depopulată/zonă greu accesibilă din cauza condiţiilor naturale), în medii sociale defavorizate (comunităţi cu grad mare de vulnerabilitate – populaţie romă, copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi supuşi unor forme de abandon parental, copii supuşi unor forme de abuz parental prin muncă, abandonului şcolii, cutume şi mentalităţi restrictive, în defavoarea minorului) în medii economice sărace. În cea de-a doua categorie, cu rol de incluziune socială, sunt incluse liceele şi colegiile pedagogice, unităţi de învăţământ complexe, care reunesc elevi din toate ciclurile de învăţământ: preşcolar, primar, gimnazial şi liceal’‘, se arată în comunicatul MENCŞ.
Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei vor elabora normele de aplicare în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, care vor fi adoptate printr-o hotărâre de guvern.
(agerpres/ FOTO opiniatimisoarei.ro)