Suceava: Şefa Secţiei Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean – bolnavă pentru a doua oară cu COVID-19
Publicat de Andreea Drilea, 12 iunie 2020, 16:03
Şefa Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, medicul Monica Terteliu, s-a îmbolnăvit a doua oară de COVID-19 şi se află internată, fiind în evaluare, în condiţiile în care este primul caz de acest fel şi reprezintă interes ştiinţific, a declarat într-o conferinţă de presă, vineri, directorul medical al SJU Suceava, Valeriu Gavrilovici.
Potrivit lui Gavrilovici, starea pacientei este bună, nu necesită transfer în ATI sau altă altă unitate medicală, cazul acesta fiind monitorizat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Matei Balş” şi INSP.
”Doamna doctor este un caz ştiinţific, pentru că este primul medic din România, se pare, care ar avea a doua oară boala. De fapt, este în curs de evaluare care e secvenţa reală. În orice caz, nu ştiu dacă putem vorbi de o reinfectare, pentru că, la o primă evaluare, primul episod aşa zis de boală al doamnei doctor se poate să fi fost supraevaluat, în sensul că poate să fi avut o colonizare nazală cu un rezultat PCR pozitiv şi, pe măsură ce se va înţelege patologia bolii şi se vor desluşi misterele care înconjoară acest virus, SARS Cov 2, vom putea trage concluzii pertinente. Actualul episod de boală al doamnei doctor nu necesită terapie intensivă. Este internată într-o secţie a spitalului, într-o stare generală bună, cu ameliorarea simptomatologiei, nu necesită niciun transfer, nici în ATI, nici în altă unitate spitalicească”, a spus Gavrilovici.
Directorul medical al SJU Suceava a precizat că, în acest caz, se va proceda la secvenţierea genomică a probelor prelevate în martie, dar şi a celor din iunie, în condiţiile în care există suspiciunea că infectarea a fost endogenă, iar la primul episod de boală nu a fost o infectare propriu-zisă.
”Se pare că după primul episod de boală nu a dezvoltat anticorpi şi acesta este încă un lucru care ar merge pe varianta că, de fapt, nu a fost o infectare propriu zisă, ci doar o colonizare. Dacă se va descoperi în timp că virusul este în genul HIV, adică poate să stea dormant într-un anumit loc din organism şi pe fondul scăderii imunitare, al oboselii cronice, al altor probleme ce diminuează starea de sănătate să devină activ şi să fie virulent, vom şti cândva. Bănuiala că este o infecţie endogenă şi nu exogenă în cazul doamnei doctor se bazează şi pe aspectul, dacă vreţi formal, că doamna doctor a fost şi este un exemplu de respectare a regulilor de echipare, de dezechipare, de respectare a circuitelor. În cazul de faţă, bănuim că programul extenuant pe care doamna doctor l-a asumat – a fost prezentă în spital şapte zile din şapte, a fost dorinţa ei să răspundă tuturor solicitărilor (…) acest efort i-a şubrezit puţin sănătatea şi i-a scăzut imunitatea, fapt care, probabil, a contribuit la această infectare endogenă, dintr-un depozit viral de care nu se putea şti câtă vreme a avut două teste negative la primul episod de boală”, a explicat Gavrilovici.
El a precizat că ancheta epidemiologică în acest caz este în desfăşurare.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)