Suceava şi Neamţ: Mai multe hectare de vegetaţie uscată, arse în incendii
Publicat de , 1 aprilie 2019, 11:26 / actualizat: 1 aprilie 2019, 12:34
UPDATE – Şi în judeţul Suceava, mai multe hectare de vegetaţie uscată au ars în incendii.
Vegetaţia uscată de pe o suprafaţă de peste 16 hectare a ars în ultimele 24 de ore în urma unor incendii necontrolate, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.
Potrivit sursei citate, cinci incendii ce au afectat vegetaţia uscată s-au manifestat în mai multe localităţi din judeţ.
Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava a informat că pompierii militari suceveni, sprijiniţi de serviciile voluntare, au intervenit în localităţile Straja, Iacobeşti, Arbore, Horodnic de Jos şi Cajvana.
Suprafeţele cele mai mari afectate de incendiile de vegetaţie uscată au fost în localităţile Horodnic de Jos cu 5 hectare şi Cajvana cu 7 hectare, acestea fiind lichidate înainte ca flăcările să se propage la vecinătăţi.
Totodată, la Straja au ars vegetaţie uscată şi arbuşti de pe o suprafaţă de 3,5 hectare, fiind pus în pericol fondul forestier aflat în apropiere, în localitatea Iacobeşti a ars vegetaţia uscată de pe aproximativ 20 de morminte din cimitirul satului, pe o suprafaţă de 5.000 mp, iar în comuna Arbore au ars aproximativ 2.500 mp de vegetaţie uscată.
Aproape 13 hectare de terenuri cu vegetaţie uscată au ars la sfârşitul săptămânii trecute, în urma a cinci incendii produse în judeţul Neamţ, a declarat, luni, presei, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, sublocotenentul Adrian Rotaru.
Două dintre incendii s-au produs în municipiul Piatra-Neamţ iar câte unul la Roman, Bârgăuani şi Girov, iar cauza probabilă de producere a fost focul în spaţii deschise sau fumatul.
‘Reamintim cetăţenilor că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei’, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.
Cel mai grav incendiu de vegetaţie uscată de anul acesta s-a produs pe 18 martie, în localitatea Izvorul Muntelui, atunci când au ars circa 10 hectare de vegetaţie şi litieră după ce un localnic a incendiat un teren pentru a-l curăţa de resturi vegetale. Pompierii au reuşit să stingă incendiul după 6 ore. În acel weekend s-a mai intervenit în alte 17 incendii de vegetaţie uscată şi litieră care au afectat o suprafaţă de aproximativ 32 hectare de teren.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)