Suceava: Specialişti ai OMS au colectat, la DSP, date pe tema mortalităţii în epidemia actuală de rujeolă
Publicat de gabrielarotaru, 17 ianuarie 2019, 15:24
Reprezentanţi ai Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) şi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii (OMS) – Biroul pentru România, s-au aflat la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava pentru a culege datele necesare unui studiu privind cauzele ratei peste medie a mortalităţii în epidemia actuală de rujeolă.
Într-un comunicat remis Agerpres, joi, de Biroul de presă al DSP Suceava, se arată că Ministerul Sănătăţii, împreună cu INSP, prin CNSCBT şi OMS, cu sprijinul Centrului de Control al Bolilor din Atlanta – SUA, realizează un studiu epidemiologic în scopul identificării cauzelor mortalităţii peste medie înregistrate în România în cursul actualei epidemii de rujeolă.
Conform datelor INSP, rata deceselor provocate de rujeolă în populaţia infantilă de la declanşarea epidemiei în România, în februarie 2016, este de 4 la o mie de cazuri, mult peste cea cunoscută în literatura de specialitate, de 1-2 cazuri la o mie de copii diagnosticaţi cu rujeolă.
Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă, raportate până pe 4 ianuarie 2019, este 15.600, dintre care 59 de decese.
Potrivit DSP Suceava, ipotezele privind factorii de risc pe care acest studiu le va testa sunt afecţiunile de sănătate asociate expunerii la rujeolă, co-morbidităţi, co-infecţii cu alte virusuri circulante, în special, gripă şi accesul dificil la servicii de sănătate, în special pentru persoanele cu domiciliu în zone rurale, statusul vaccinal.
Totodată, sursa citată precizează că dr. Aurora Stănescu, medic primar epidemiolog la CNSCBT şi dr. Cassandra Butu, medic primar sănătate publică la OMS, s-au întâlnit cu conducerea DSP Suceava şi cu întreg personalul Compartimentului de supraveghere epidemiologică şi control boli transmisibile, cu care s-au purtat discuţii despre particularităţile epidemiei actuale de rujeolă, dificultăţile întâmpinate în teren în eforturile de creştere a acoperirii vaccinale, precum şi despre identificarea unor soluţii.
”Specialiştilor CNSCBT şi OMS le-au fost prezentate camera frigorifică pentru păstrarea vaccinurilor, Laboratorul de diagnostic şi investigare în sănătate publică şi au fost impresionaţi de nivelul dotărilor, pregătirea şi dedicaţia personalului”, se arată în comunicatul citat.
Trei copii din Rădăuţi cu rujeolă au fost internaţi în acest an în spital, fiind primele cazuri cu astfel de patologie din ultimele patru luni.
În judeţul Suceava, au fost raportate, anul trecut, 213 cazuri de rujeolă, înregistrându-se două decese.
Rata de vaccinare în judeţul Suceava este de 80%. (Agerpres/ FOTO adevarul.ro)