Suceava: Sute de credincioşi sunt aşteptaţi să celebreze Crăciunul pe stil vechi la Mitropolia de la Slătioara
Publicat de Andreea Drilea, 7 ianuarie 2017, 07:02
Sute de credincioşi de rit vechi din întreaga ţară sunt aşteptaţi sâmbătă, 7 ianuarie, de Crăciun, la Mănăstirea Slătioara, unde se află şi sediul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, pentru a lua parte la Sfânta Liturghie oficiată, ca în fiecare an, de mai mulţi episcopi, preoţi şi diaconi.
Mitropolitul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, Vlasie Mogârzan, a declarat că în conformitate cu preceptele bisericeşti, dar şi cu tradiţia locului, în Ajunul Crăciunului credincioşii participă la slujba de seară (Vecernie – n.r.) urmată de slujba de Priveghere a Naşterii Domnului şi cântă colinde.
Credincioşii de stil vechi păstrează obiceiul ‘mersului cu icoana’, iar în localităţi sucevene precum Slătioara, Păiseni, Roşiori, Vatra Dornei, Izvoarele Sucevei, Mănăstirea Humorului, Râşca, Slatina, Baia, Bogdăneşti, Drăguşeni, Fălticeni, Mălini, Rădăşeni, Slatina, Şaru Dornei, Vadu Moldovei, unde sunt şi locuitori ortodocşi de stil vechi, preoţii merg în fiecare casă şi vestesc Naşterea Domnului.
Credincioşii se pregătesc să primească preotul cu bucate de post special pregătite.
Gospodinele care sărbătoresc pe stil vechi pregătesc 12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, printre care grâu fiert amestecat cu nucă şi zahăr, bob fiert, mazăre, compot de prune afumate, sarmale de post cu hribi, cozonac cu mac sau cu nucă de post şi turtă cu nucă. Toate aceste bucate se mănâncă după plecarea preotului, seara, când toţi membrii familiei se adună într-o cameră, unde sunt aşezate o icoană cu Naşterea Domnului şi o candelă aprinsă.
Crăciunul este sărbătorit pe 7 ianuarie şi de către cei peste 2.500 de ruşi lipoveni care trăiesc în judeţul Suceava, comunităţile cele mai importante fiind în Climăuţi, Lipoveni, Manolea, dar şi în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi în oraşul Gura Humorului.
Şi lipovenii, conform obiceiului, merg la slujba de seară în Ajunul Crăciunului, îmbrăcaţi în port tradiţional, fetele cu fusta lipovenească ‘shupca’, baticul colorat ‘shalika’, brâul cu ciucuri ‘pois’ şi mătăniile ‘lestovka’, iar bărbaţii în cămaşă lipovenească ‘rubashka’, legată cu ‘pois’, peste care pun haina neagră lungă ‘bikeshka’.
În ziua de Crăciun, lipovenii merg la biserică la Sfânta Liturghie, iar după aceea toată familia se întoarce acasă şi, după dezlegarea pentru mâncare ”de dulce”, se aşază la masă.
Revelionul pe stil vechi este sărbătorit în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, iar Boboteaza pe 19 ianuarie.
În judeţul Suceava sunt 11 mănăstiri, şapte schituri şi 22 de biserici de mir ortodoxe de stil vechi.
(Agerpres/FOTO arhivă Doxologia.ro)