Suceava: Toate centrele de vaccinare amenajate pentru faza II sunt nefuncţionale; nu au fost avizate de DSP
Publicat de Andreea Drilea, 15 ianuarie 2021, 16:34
Niciunul dintre cele 22 de centre fixe de vaccinare împotriva COVID-19 amenajate în judeţul Suceava pentru etapa a II-a a campaniei de imunizare ce a debutat pe 15 ianuarie nu are aviz de la DSP, a informat, vineri, Prefectura Suceava.
Potrivit sursei citate, cele 22 centre fixe de vaccinare comunitare, la care au fost arondate mai multe localităţi pe baza criteriului de distribuţie geografică şi demografică, vor fi deschise etapizat, începând cu data de 18 ianuarie, după obţinerea avizului eliberat de către DSP Suceava, care să ateste desfăşurarea în condiţii de siguranţă a procesului de vaccinare, asigurarea personalului medical care să deservească respectivele centre, în funcţie de gradul de aprovizionare cu dozele de vaccin necesare, precum şi de fluxul de persoane care doresc să se vaccineze.
În judeţ, în prima fază vor fi operaţionale şase centre de vaccinare amenajate în prima etapă a campaniei pentru imunizarea cadrelor medicale în cadrul spitalelor, ce asigură mai multe fluxuri de vaccinare, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, Spitalul Municipal Rădăuţi, Spitalul Municipal Fălticeni, Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, Spitalul Orăşenesc Gura Humorului şi Spitalul Boli Cronice Siret.
Din raţiuni logistice, centrul de vaccinare de la Spitalul Municipal Vatra Dornei îşi va încheia activitatea după finalizarea etapei I de vaccinare, dar pe raza localităţii va fi funcţional un centru de vaccinare comunitar în Sala de Sport a Liceului ‘Ion Luca’.
Totodată, Prefectura Suceava a precizat că, ţinând cont de necesitatea imperativă a asigurării protecţiei personalului medical care va deservi centrele de vaccinare comunitare, dar şi a persoanelor care doresc să se vaccineze, a fost aprobată distribuţia de materiale şi echipamente de protecţie provenite atât din achiziţii centralizate ale IGSU, cât şi din donaţii, destinate acţiunilor ce se realizează în cadrul campaniei de vaccinare.
La nivelul judeţului Suceava au fost repartizate 3.100 de seringi de 1 ml, 3.100 de ace de rezervă seringi, 4.500 de seringi diluţie, 16 kituri de tip epipen, 6.300 de mănuşi, 6.300 de măşti, 3.100 de viziere protecţie, precum şi soluţii şi materiale dezinfectate.
Aceste materiale vor fi distribuite către toate centrele de vaccinare comunitare din judeţ prin intermediul DSP Suceava.
Sursa citată a anunţat că, în vederea organizării eficiente a campaniei de vaccinare voluntară, luând în considerare debutul celei de a doua etape şi apropierea fazei a III-a, destinată întregii populaţii, prefectul judeţului a cooptat la nivelul organizatoric al Nucleului judeţean de coordonare a vaccinării o serie de reprezentanţi activi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri.
Totodată, pe baza datelor tehnice furnizate de către DSP Suceava şi Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CJCI) vor fi reanalizate, în dinamică, numărul şi stadiul de asigurare a funcţionalităţii centrelor de vaccinare pentru populaţie din punct de vedere al dotării cu echipamente medicale de protecţie, inclusiv numărul de echipe mobile de vaccinare necesare pentru deplasarea în centrele rezidenţiale, în zonele greu accesibile sau pentru persoanele care nu se pot deplasa.
(Agerpres/FOTO arhivă)