Suceava: Un interpus al unui şef de la Permise şi Examinări a recunoscut că ‘spăla’ banii obţinuţi de acesta din mită
Publicat de Andreea Drilea, 25 octombrie 2022, 15:28
Un interpus al şefului Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări Suceava a recunoscut în faţa procurorilor DNA că ‘spăla’ banii obţinuţi de către ofiţerul de poliţie din mită şi trafic de influenţă.
Conform unui comunicat transmis, marţi, de DNA, procurorii anticorupţie din Suceava au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei unui inculpat (persoană fizică, fără calitate specială), cercetat sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de spălarea banilor, în formă continuată.
‘În perioada octombrie 2018 – noiembrie 2020, în contextul în care, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava, ar fi funcţionat o grupare infracţională care ar fi urmărit obţinerea de sume de bani, în legătură cu susţinerea şi promovarea examenelor practice pentru obţinerea permiselor de conducere şi în legătură cu înmatricularea autoturismelor, inculpatul s-ar fi comportat ca un interpus al lui Obreja Radu Ionuţ, şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări, în relaţiile comerciale pe care acesta din urmă le-a avut cu diverse persoane. (Menţionăm că Obreja Radu Ionuţ a fost deja trimis în judecată în alte trei dosare în legătură cu fraudarea examenelor pentru obţinerea permiselor auto şi este urmărit penal într-o cauză aflată în lucru)’, arată DNA.
Anchetatorii spun că, deşi inculpatul cunoştea că sumele de bani puse la dispoziţia sa de către ofiţerul de poliţie proveneau din săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă, el ar fi încheiat acte juridice, în temeiul cărora a achiziţionat pe numele său, dar pentru Radu-Ionuţ Obreja (proprietarul real), 17 spaţii comerciale situate în cadrul unei policlinici din municipiul Suceava şi un teren în suprafaţă de 1.000 mp, aflat într-o comună din judeţul Suceava.
‘De asemenea, tot inculpatul ar fi transformat în valută convertibilă, pe piaţa neagră, diverse sume de bani primite în condiţiile de mai sus şi ar fi deţinut la locuinţa sa sumele de 650.000 euro şi 246.500 lei, ridicate de procurorii anticorupţie cu ocazia unei percheziţii domiciliare’, se menţionează în comunicat.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra celor 17 spaţii comerciale, asupra terenului, asupra sumelor de 650.000 euro şi 246.500 lei şi asupra sumei de 158.148 lei depusă de inculpat în două conturi deschise de către ANABI.
În prezenţa avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu formă de executare a acesteia, şi anume 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, a fost înaintat Tribunalului Suceava.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)