Suceava: USV a primit Diplomă de excelenţă pentru semaforul inteligent, la Gala EduManager.ro
Publicat de Andreea Drilea, 22 noiembrie 2018, 15:57
Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) a primit la Gala EduManager.ro Diploma de excelenţă pentru proiectul Sistem de comunicaţii auto prin lumină vizibilă adaptiv la diferite condiţii de mediu – AutoVLC, prin care s-a dezvoltat un semafor inteligent, sub coordonarea prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector cu activitatea ştiinţifică, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al instituţiei academice, Codruţ Şerban.
El a arătat că proiectul propune dezvoltarea unui sistem auto-adaptiv ce foloseşte semafoare şi maşini cu surse de lumină bazate pe LED-uri, nu doar pentru iluminare şi semnalizare, ci şi pentru comunicarea informaţiilor necesare creşterii siguranţei rutiere şi eficientizării traficului, oportunitatea de dezvoltare a acestei tehnologii rezultând din faptul că, datorită eficienţei energetice superioare şi a duratei mai mare de viaţă, sursele de iluminat cu LED tind să înlocuiască sursele clasice de iluminat.
”Spre deosebire de sursele actuale de iluminat, LED-urile permit timpi de comutaţie foarte scurţi şi un număr mare de comutări, putând fi folosite şi pentru transmiterea wireless de informaţii. Semaforul inteligent, dezvoltat în condiţii de laborator de către membrii echipei de cercetare, este capabil să transmită informaţii automobilelor ce se apropie de intersecţie folosind lumina vizibilă a semaforului ca undă purtătoare a datelor. Unul dintre principalele elementele de noutate ale acestui proiect este reprezentat de capacitatea sistemului de a evalua condiţiile de mediu şi de a se auto-adapta, în vederea maximizării performanţelor, la diverse condiţii de mediu şi factori perturbatori. Pe lângă aceste caracteristici, un alt aspect important este acela că sistemul poate avea o autonomie energetică semnificativă. Ideea de implementare a unui asemenea sistem vine din nevoia de a aborda activ siguranţa în trafic, prin acordarea de asistenţă conducătorilor auto pentru evitarea accidentelor, iar soluţiile bazate pe tehnologii informaţionale şi de comunicaţii pot contribui la reducerea semnificativă a numărului de accidente”, arată sursa citată.
La cea de-a VI-a ediţie a Galei EduManager.ro au participat peste o sută de lideri ai instituţiilor de învăţământ româneşti, reprezentaţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, inspectoratelor şcolare judeţene, directori de instituţii din învăţământul preuniversitar, reprezentaţi ai universităţilor, ai asociaţiilor profesionale din domeniu şi reprezentanţi ai companiilor private.
(Agerpres/FOTO arhivă imagini.orasulsuceava.ro)