Suceava: Zece amenzi şi niciun obiectiv închis, în urma controalelor vizând securitatea la incendii
Publicat de gabrielarotaru, 24 ianuarie 2017, 15:56
Pompierii militari au aplicat zece amenzi contravenţionale, fără să închidă vreun obiectiv cu aglomerări de persoane din totalul celor 19 verificate în perioada 21 – 23 ianuarie, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.
Potrivit sursei citate, misiunile de recunoaştere şi control la astfel de obiective s-au realizat pentru asigurarea continuităţii acţiunilor preventive, din dispoziţia ministrului de resort, în colaborare cu reprezentanţi ai structurilor MAI, constituiţi în echipe mixte.
Principalele aspecte urmărite în teren de către inspectorii de prevenire au vizat exploatarea instalaţiilor electrice, funcţionarea iluminatului pentru marcarea căilor de evacuare, funcţionarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, obstrucţionarea căilor de evacuare, instructajul angajaţilor, obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi existenţa planurilor de evacuare în caz de incendiu.
Dintre cele 35 de obiective planificate pentru control, pentru 16 nu a fost posibilă verificarea, din cauza lipsei activităţii, acestea fiind închise publicului.
În urma verificărilor la celelalte 19 obiective, s-au aplicat zece amenzi contravenţionale, în cuantum total de 15.000 de lei, printre neregulile constatate înregistrându-se lipsa stingătoarelor de incendiu, lipsa sistemelor de avertizare acustice şi instalaţii electrice cu defecţiuni sau improvizaţii.
”Menţionăm faptul că, pe parcursul controalelor executate, nu a fost depistat niciun caz de încălcare gravă a cerinţei de securitate la incendiu, situaţie care să genereze aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor la operatorii economici, conform prevederilor legale în vigoare (HG nr. 915/2015)”, se arată în comunicat.
Totodată, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie din judeţ au efectuat 25 de acţiuni de recunoaştere în zonele de dispunere a obiectivelor, pentru a stabili modul de intervenţie în cazul izbucnirii unui eventual incendiu.
S-a urmărit partea de asigurare a alimentării cu apă (hidranţi şi alte surse de apă, naturale sau artificale), precum şi funcţionalitatea căilor de acces şi evacuare, atât pentru utilizatori, cât şi pentru forţele de intervenţie şi autospecialele de lucru cu apă şi spumă.
Ultima acţiune preventivă de amploare, derulată la nivel naţional, care a vizat imobilele în care funcţionează cluburi şi discoteci, s-a desfăşurat în perioada 11-12 noiembrie 2016. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)