Suspiciuni de infestare chimică a apelor râului Bistriţa, în preajma lacului de acumulare Bacău
Publicat de , 6 noiembrie 2015, 19:03 / actualizat: 7 noiembrie 2015, 9:50
Specialişti din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Siret, Gărzii de Mediu Bacău, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi de la Direcţia de Servicii Publice a Primăriei Bacău au ridicat, astăzi, probe din apa râului Bistriţa şi din aer după ce un miros persistent de substanţe chimice a fost simţit astăzi în zona lacului de acumulare Bacău II.
A fost demarată şi o anchetă privind o suspiciune de infestare prin deversarea de deşeuri toxice.
‘Probele luate urmează a fi analizate în cursul orelor următoare şi în funcţie de complexitatea constatărilor se va ajunge la concluzii şi măsuri operative’, a declarat pentru AGERPRES Georgiana Cernat, purtător de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Siret.
Concomitent au fost demarate şi cercetări în zonele de lucru a doi agenţi economici, unul profilat pe confecţionarea elementelor de pavaj, iar altul pe colectarea de substanţe petroliere, ale căror ateliere de lucru se află chiar pe malul canalului Bistriţei.
Reprezentanţi ai firmei autorizate să desfăşoare activităţi de colectare şi valorificare a uleiurilor uzate au declarat anchetatorilor că nu au deversat substanţe toxice în apa canalului. Acelaşi lucru l-au spus şi reprezentanţii celeilalte firme.
Gabriel Griţcu, şeful Direcţiei de Servicii Publice a Primăriei Bacău, a declarat pentru AGERPRES că zona respectivă este una cu probleme de mai multă vreme, ca urmare a faptului că locuitorii din zonă aruncă permanent gunoaiele din gospodării la întâmplare, uneori chiar în apa Bistriţei ori în lac.
‘Mirosul greu s-a resimiţit vineri mai puternic ca urmare a ceţii dense şi lipsei unei mişcări a aerului timp de mai multe ore’, a precizat Gabriel Griţcu.
Potrivit acestuia, ‘dacă se descoperă o poluare cu substanţe chimice a apelor Bistriţei ori a subsolului zonei, acestea ar putea afecta serios vegetaţia şi fauna din lacul Bacău II, aflat în aria de protecţie specială avifaunistică din reţeaua ecologică Natura 2000’.
În lacul Bacău II, ce face parte din acest sit natural protejat, cercetătorii Facultăţii de biologie a Universităţii ‘Vasile Alecsandri’ din Bacău au identificat 11 tipuri de habitate, în care trăiesc aproximativ 169 de de specii de păsări.
Administratorii proiectului Natura 2000 au constatat şi au avertizat că lacul poate fi ameninţat de procesul de urbanizare din zonă, manifestat prin depozitarea la întâmplare de deşeuri menajere ori constituirea de unităţi de lucru cu substanţe chimice, dar şi de folosirea pesticidelor şi fertilizanţilor în parcelele agricole de pe mal, de păşunatul animalelor, de braconaj, de recoltarea fără aviz a vegetaţiei şi arborilor.
Până la obţinerea unei concluzii clare privind poluarea resimţită vineri în aer, pe luciile de apă din zona poluată au fost administrate preventiv substanţe care au rolul de a neutraliza eventualele hidrocarburi, fără a afecta flora şi fauna, afirmă specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Siret. (Agerpres/ FOTO romaniatv.net)