Tânăr din Botoşani, reţinut pentru înşelăciune în mediul on-line. Recomandări ale poliţiştilor
Publicat de , 15 ianuarie 2020, 19:03
Un tânăr din judeţul Botoşani a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind suspectat de înşelăciune în mediul on-line, informează Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, tânărul, în vârstă de 23 de ani, ar fi oferit spre vânzare o cutie de viteze automată, însă nu a livrat produsul după ce cumpărătorul i-a virat în cont suma solicitată.
‘În data de 28.10.2019, poliţiştii Poliţiei municipiului Sfântu Gheorghe au fost sesizaţi prin plângere de către un bărbat în vârstă de 28 de ani cu privire la faptul că, la data de 18.10.2018, a luat legătura telefonic cu un utilizator al unei reţele de socializare care oferea spre vânzare o cutie de viteze automată pentru un autoturism. În urma conversaţiei telefonice cu persoana în cauză, acesta a stabilit preţul de vânzare şi ca livrarea produsului să se facă după virarea sumei de bani în contul vânzătorului. Cu toate că persoana vătămată a virat suma stabilită, precum şi taxa de transport în contul vânzătorului, acesta nu şi-a onorat angajamentul şi nu a mai răspuns la apelurile telefonice ale cumpărătorului. În urma investigaţiilor desfăşurate de către poliţişti autorul faptei a fost identificat în persoana unui tânăr în vârstă de 23 de ani din judeţul Botoşani, cunoscut cu antecedente penale. (…) În baza probatoriului administrat, faţă de suspect s-a dispus măsura preventivă a reţinerii pentru 24 ore. Cercetările sunt continuate de către poliţişti sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. Totodată, persoana în cauză a fost prezentată organelor judiciare competente în vederea dispunerii măsurilor legale‘, se arată într-un comunicat de presă al IJP Covasna remis miercuri AGERPRES.
Poliţia precizează că vânzările fictive se numără printre cele mai întâlnite fraude online şi recomandă cumpărarea produselor de la firme sau magazine cunoscute sau verificate prin ratingului vânzătorilor pe site-urile de comerţ online.
De asemenea, poliţiştii le recomandă cumpărătorilor să se asigure că transferul informaţiilor se face în mod securizat, să verifice simbolul de tip lacăt în bara URL, să folosească un protocol https sau ssl atunci când navighează pe internet şi să nu achite în avans produsele în cazul achiziţionării de la alte persoane, ci să folosească serviciul ramburs.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)