Teatrul Luceafărul, în turneu la Suceava
Publicat de Andreea Drilea, 7 februarie 2022, 11:07
Concretizări ale unei colaborări inițiate încă de acum șase ani, de când a fost fondat Teatrul Municipal ″Matei Vișniec″, deplasările Teatrului Luceafărul la Suceava au devenit o constantă.
Gândite în formula turneelor de o zi, pentru a minimiza cheltuielile, itinerearea spectacolelor a continuat și în perioada pandemiei, când artiștii ieșeni au jucat outdoor și indoor reprezentații pentru publicul tânăr și adult.
Anul trecut, de pildă, sucevenii au urmărit din repertoriul permanent al teatrului ieșean producțiile Albă ca Zăpada și spectacolul-concert Orașul, acesta din urmă în cadrul Festivalului Zilele Teatrului ″Matei Vișniec″.
Angela Zarojanu, managerul teatrului sucevean precizează că ″Teatrul Municipal «Matei Vișniec» Suceava continuă parteneriatul de succes pe care îl are cu Teatrul Luceafărul din Iași, căruia îi mulțumim pe această cale pentru oferta de spectacole de înaltă calitate.
Copiii din Suceava îl așteaptă cu bucurie și nerăbdare pe celebrul Motanul încălțat care va veni la Suceava grație talentaților actori ieșeni. Toate biletele sunt vândute. Va fi cu mare succes!″
La invitația conducerii așezământului sucevean, actorii de la Luceafărul vor susține miercuri, 9 februarie, două reprezentații (orele 11 și 13) cu spectacolul Motanul încălțat după Charles Perrault (dramatizarea şi regia: Constantin Brehnescu, scenografia: Axenti Marfa, muzica: Radu Sanduloviciu, coregrafia: Ligia Delia Grozdan, distribuţia: Beatrice Volbea (Motanul), Viorel Vârlan (Regele), Ioana Iordache (Prinţesa), Dragoș Maftei (Flăcăul ̸ Prinţul), Aurelian Diaconu (Oşteanul/ Calul), Doina Iarcuczewicz (Căpcăunul), Mariana Teleman, Ionela Arvinte (Sătence), Cătălin Cucu (Sfetnicul), Elena Zmuncilă, Carmen Mihalache (Însoţitoarele prinţesei).
Versiunea scenică nu este o simplă ilustrare a cunoscutei poveşti, echipa de realizatori oferind o mizanscenă à la française. Costumele, muzica şi coregrafia urmăresc firul narativ creând un univers baroc care aminteşte de atmosfera de epocă din strălucitoarea Franţă.
″E important să continuăm deplasările, să menținem legătura cu spectatorii din regiune, chiar în condiții sanitare suplimentare. Atât pentru actori, cât și pentru spectatori este importantă continuitatea legăturilor emoționale, lumea are nevoie de teatru, are nevoie de ficțiuni frumoase.
Turneele în regiune constituie o parte importantă a planurilor noastre artistice, ele sunt o modalitate de creștere a vizibilității creatorilor și repertoriului nostru divers, care vizează categorii de public și de vârstă diverse″, a precizat teatrologul Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul Iași.