Teatrul lui Matei Vișniec 28/29/30 ianuarie 4/5/6 februarie 2022 – Teatro Marconi
Publicat de Andreea Drilea, 26 ianuarie 2022, 13:43
Asociația Culturală MetisTeatro, cu patronajul Uilt – Lazio Unione Italiana Libero Teatro și al Accademia di Romania in Roma, prezintă o serie de șase spectacole de teatru semnate de dramaturgul de Matei Vișniec, spectacole ce vor fi prezentate pe scena Teatrului Marconi din Roma în 28 ianuarie – 6 februarie 2022. O oportunitate de a studia și a aprofunda opera unuia dintre cei mai mari autori contemporani, ale cărui piese sunt traduse și amplu reprezentate la nivel internațional. Va fi, de asemenea, un prilej pentru ca MetisTeatro – asociație ce activează de ani de zile cu rigoare și pasiune în circuitul teatrului de laborator – să reconfirme atenția acordată dramaturgiei contemporane și teatrului lui Matei Vișniec, cea ce a condus-o să prezinte deja în stagiunile precedente operele autorului român (2018 și 2020 Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal, 2019 și 2020 Occident Express, 2020 Teatrul descompus sau Omul pubelă, Atenție la bătrânele doamne roase de singurătarte și Migraaanți sau prea suntem mulți pe această nenorocită de barcă).
Cu această ocazie vor fi puse în scenă pe 28, 29 și 30 ianuarie spectacolele Paparazzi, Occident Express, Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal, iar în 4, 5 și 6 februarie spectacolele Richard al III-lea se interzice, Migraaanți sau prea suntem mulți pe această nenorocită de barcă și Despre ștergătoarele de picioare din punctul de vedere al aricilor. Acest ultim text în special (2020) este prezentat în Italia în avanpremieră națională, asociația MetisTeatro având onoarea de a primi textul de la autor, de a-l traduce din limba franceză și de a-l adapta.
O retrospectivă foarte dorită, în continuitate cu activitățile desfășurate în acești doi ani complicați ai pandemiei ce au afectat în mod deosebit activitatea teatrală, prin închideri și restricții, și cu care sperăm să reluăm acel fir care în 2020 – și mai precis pe 26 februarie – ar fi trebuit să aibă loc o întâlnire cu Maestrul Vișniec și curatorii italieni la Accademia di Romania in Roma, întâlnire care nu a mai avut loc, dar suntem încrezători că va avea loc în luna aprilie 2022.
_______________________
Matei Vișniec, dramaturg, poet și jurnalist român naturalizat francez, a studiat filosofia la Universitatea București și a devenit un membru activ al Generației optzeciștilor, care a lăsat o amprentă pregnantă asupra literaturii române. Așa cum a declarat în mai multe ocazii, crede cu tărie în rezistența culturală și în capacitatea literaturii de a demola totalitarismul. Mai presus de toate, Matei Vișniec consideră că teatrul și poezia pot denunța manipularea prin „idei mari”, precum și spălarea creierului prin ideologie. Înainte de 1987, Matei Vișniec își făcuse un nume în România cu poezia sa clară, lucidă și amară. Începând cu 1977, a scris teatru; piesele sale au circulat mult în spațiul literar, dar punerea lor în scenă a fost interzisă. În septembrie 1987, Vișniec părăsește România pentru Franța, unde i se acordă azil politic. Începe să scrie în franceză și să colaboreze cu Radio France Internationale. În prezent, piesele sale sunt puse în scenă în mai mult de 20 de țări și sunt o prezență constantă la marile festivaluri teatrale europene. În România, după căderea comunismului, Matei Vișniec a devenit unul dintre autorii cu cele mai multe piese puse în scenă, iar Teatrul Municipal din Suceava îi poartă numele.
Program
PAPARAZZI – 28 ianuarie 2022
Cu: Rita Besson, Tea Brandi, Martina Calia, Chiara Ciani, Stefano Colica, Fabrizio De Lieto, Paolo Greco, Alessandra Gucciardi, Francesca Kropp, Andrea Mauri, Valentina Noviello, Marisa Ranieri, Alice Rinalduzzi, Rodolfo Spinelli
OCCIDENTAL EXPRESS – 29 ianuarie 2022
Cu: Attilio Caccetta, Francesca Colonna, Francesca Consiglio, Angela Di Tuccio, Daniela Greco, Maria Giaccio, Flavio Giannini, Andrea Griffa, Silvia Giudice, Monica Oddo, Paola Pieravanti, Giulia Savelloni, Rosaria Viola, Elisabetta Zeppieri
IL COMUNISMO SPIEGATO AI MALATI DI MENTE (ISTORIA COMUNISMULUI POVESTITĂ PENTRU BOLNAVII MINTAL) – 30 ianuarie 2022
Cu: Rosanna Bosso, Loredana Bove, Francesca Consiglio, Andrea Griffa, Iacopo Landrini, Margherita Messina, Veronica Morelli, Vincenza Morelli, Rosario Murdica, Lorella Pipi, Sandro Ponzi, Len Rosich, Stefano Sartini, Ester Trevisan, Monica Verde
RICCARDO III NON S’HA DA FARE (RICHARD AL III-LEA SE INTERZICE) – 4 februarie 2022
Cu: Massimo Angelucci, Sabrina Attanasio, Valentina Cristini, Eleonora Fradani, Francesco Meriano, Tiziana Mezzetti, Simone Nori, Sabrina Ottaviani, Maria Parente, Antonella Pulcini, Salvatore Quintavalle, Andrea Ranieri, Marco Tuccinardi
MIGRANTI – 5 februarie 2022
Cu: Rossana Boscolo, Angela Maria Carbone, Antonella Corsaro, Manuele Ferretti, Giuliana Gaetani, Sergio Ginebri, Alessandra Governanti, Alessandro Lentini, Massimo Macciocca, Maria Luisa Maggiolino, Thomas Muci, Antonella Rinaldi, Serenella Ronda, Franco Tinto.
DELLO ZERBINO CONSIDERATO DAL PUNTO DI VISTA DEI RICCI (DESPRE ȘTERGĂTOARELE DE PICIOARE DIN PUNCTUL DE VEDERE AL ARICILOR)– 6 februarie 2022
Cu: Attilio Caccetta, Giorgia Cacciante, Filippo Causa, Irene Cecchini, Federica Cesino, Caterina Cosentino. Alessio Di Gese, Paola Grasso, Omar Lombardi, Debora Masci, Monica Pierucci, Antonio Orsini, Teresa Santoro, Simonetta Serra, Liliana Zattini.
Având în vedere situația epidemiologică este necesară verificarea confirmării participării în aceeași zi a spectacolelor conform datelor indicate. Pentru mai multe informații privind modalitatea de participare la spectacole vizitați site-ul: https://www.teatromarconi.it/spettacoli/stagione-teatrale/2021-2022
Despre Asociația MetisTeatro
MetisTeatro este o asociație culturală din Roma care se ocupă de studiu, producție și promovare de evenimente teatrale într-un mediu non-profesional. O Asociație formată din oameni care fac din modul lor de a experimenta teatrul un canal privilegiat de expresie și contact uman. În fiecare an, MetisTeatro aduce la teatru un număr tot mai mare de oameni: actori studenți participanți la atelierele sale, dar și spectatori din ce în ce mai atenți, formați și încurajați să meargă la teatru. Sediul său din Roma, pe lângă faptul că este locul fizic și operațional în care studenții participanți la atelierele teatrale se antrenează și pregătesc spectacolele aflate în producție, găzduiește întâlniri, seminarii, evenimente culturale dedicate teatrului, creând condiții de difuzare și dezvoltare a artei dramatice.
Metisteatro este un spațiu liber, autentic, independent, care își trage energia și puterea dintr-o bază de membri activi, care își reconfirmă an de an încrederea în asociație, permițându-i acesteia să crească și să continue o călătorie teatrală, culturală și umană, în care investește și crede cu dragoste și pasiune.
MetisTeatro s-a născut din voința și pasiunea Alessiei Oteri, actriță, regizoare și formatoare de teatru, de a da viață unui loc în care să se facă teatru, în ideea valorii practicii ca posibilitate de transformare, împărtășire și creștere, educație și cultură, spațiu liber și autentic de exprimare și relaționare. Un loc pătruns de respect, pentru sine și pentru ceilalți. De-a lungul anilor, asociația a produs și montat peste 150 de lecturi și spectacole, în cele mai diferite spații și pentru publicul cel mai eterogen. A primit premii în recenzii și concursuri: a câștigat în 2011 Festivalul I Teatri del Sacro cu spectacolul „Laudes” a fost nominalizată pentru cea mai bună regie, pentru cel mai bun spectacol, pentru cea mai bună interpretare în concusuri de teatru de bază; a câștigat în 2019 retrospectiva Comic Off din Roma cu premiul “Cea mai bună actriță în rol principal”, nominalizată pentru cea mai bună regie, spectacol, scenografie).
Asociația colaborează în mod activ cu structuri municipale și de stat și de-a lungul anilor a avut ocazia să-și prezinte spectacolele în spații arheologice prestigioase din Roma în colaborare cu Consiliile Municipale și de Stat. Grupul este activ din anul 2002 și a devenit Asociație Culturală în 2009. Curriculum-ul complet al Companiei, care include peste 150 de producții, poate fi consultat pe site-ul www.metisteatro.it .
Alessia Oteri (1970) s-a pregătit la Academia Națională de Dans Clasic din Roma. A început să joace la vârsta de cincisprezece ani alături de Nino De Tollis cu care a lucrat apoi peste 10 ani în companie, angajată în acei ani (1990/2000) în teatru politic. A absolvit școala de actorie a lui Gianni Diotajuti, a absolvit cu notă mare cursurile DAMS – Discipline Arti Musica Spettacolo de la Universitatea Roma Tre, îmbinând practica scenei cu o pregătire teoretică structurată, prin colaborarea de mai mulți ani în calitate de lector la catedra de regie a DAMS din cadrul Universității Roma Tre și a obținut un Doctorat în istoria teatrului la Universitatea din Siena. S-a specializat în Terapie prin arte în cadrul Masteratului Trienal al lui Vezio Ruggeri. Până în 2003 a lucrat continuu în teatru ca actriță, iar apoi s-a dedicat învățământului și regiei de teatru. Este fondatoarea MetisTetro, pentru care a produs peste 150 de spectacole, începând cu anul 2002 și până în prezent.