Trei secţiuni ale râului Bistriţa, infectate cu Clostridium Perfringens; calitatea apei potabile este conformă
Publicat de , 26 februarie 2016, 04:43 / actualizat: 26 februarie 2016, 16:47
Rezultatele analizelor de laborator efectuate pe probele recoltate din trei secţiuni ale râului Bistriţa au confirmat prezenţa bacteriei Clostridium Perfringens, a declarat presei, vineri, prefectul de Suceava, Constantin Harasim.
El a spus că analizele efectuate la DSP Neamţ pe probe prelevate din trei secţiuni ale râului, respectiv în aval de oraşul Broşteni, de pe raza localităţii Crucea şi în aval de municipiul Vatra Dornei, au confirmat prezenţa bacteriei.
Potrivit rezultatelor, cea mai mare concentraţie de bacterii s-a constatat pe râul Bistriţa, în aval de Vatra Dornei.
Harasim a subliniat că, deşi a fost confirmată prezenţa bacteriei, nu s-au înregistrat probleme în alimentarea cu apă a populaţiei din localităţile traversate de râul Bistriţa. Prefectul a spus că DSP Suceava l-a informat că toate analizele efectuate pentru a determina calitatea apei potabile au arătat că nu există un risc pentru populaţie.
Potrivit prefectului, gestionarea problemei privind prezenţa bacteriei Clostridium Perfringens va fi făcută de ”Apele Române”.
Harasim a solicitat şi implicarea Gărzii de Mediu Suceava pentru a efectua controale în vederea identificării unor surse de poluare, cu deşeuri sau din staţiile de evacuare a apelor uzate, acestea fiind în derulare în zona de munte a judeţului.
”Analizele arată că există un focar de infecţie care trebuie combătut şi trebuie să vedem ce favorizează apariţia acestei bacterii”, a spus prefectul.
Potrivit prefectului, directorul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Siret Bacău, Emil Vatamanu, a transmis o informare în care se precizează că, după identificarea prezenţei bacteriei în râul Bistriţa, în aval de Vatra Dornei, secţiunile de investigare au fost suplimentate, în amonte şi în zona acestui municipiu.
Totodată, prefectul a anunţat că ABA Siret a solicitat efectuarea unor noi analize microbiologice la indicatorul Clostridium Perfringens, în secţiunile Argestru şi Dorna Candreni de pe râul Bistriţa, în secţiunea Fundu Moldovei, pe râul Moldova, dar şi la staţia de epurare din Vatra Dornei şi la staţia de evacuare a apelor uzate de la spitalul din acest municipiu.
În baza unui ordin al prefectului emis la începutul acestei săptămâni, DSP Suceava va intensifica în această perioadă ritmul de recoltare a probelor de apă din staţiile de tratare ale localităţilor de pe cursul râului Bistriţa, iar suplimentar va recolta probe din fântânile din gospodăriile populaţiei din apropierea cursului de apă
Conform aceluiaşi ordin, DSP Suceava, prin medicii de familii, va monitoriza toate cazurile de îmbolnăvire cu boli diareice. (Agerpres/ FOTO websource.4act.com)