Tribunalul Bacău a admis solicitarea societăţii Rafo Oneşti de a se deschide procedura insolvenţei
Publicat de Andreea Drilea, 7 noiembrie 2016, 16:49 / actualizat: 7 noiembrie 2016, 17:53
Tribunalul Bacău a admis solicitarea administraţiei companiei Rafo Oneşti, profilată pe producţia de combustibili lichizi, de a se deschide procedura insolvenţei şi iniţierea unui plan de reorganizare judiciară.
‘Instanţa băcăuană a desemnat provizoriu ca administrator judiciar al Rafo firma CITR Filiala Bucureşti, care va avea atribuţii de supraveghere a activităţii debitoarei, dar şi atribuţiile prevăzute de articolul 58 din Legea 85/2014’, se precizează în decizia instanţei.
‘Cererea administraţiei a venit ca urmare a intrării în incapacitate de plata a debitoarei Rafo, iar creditoarea AXA Security, firma care asigura paza rafinăriei, dar şi sindicatul Rafinorul ce activează pe platforma rafinăriei din Oneşti şi salariaţii care nu şi-au mai primit salariile din martie a acestui an solicitaseră ca Rafo să intre în procedura de insolvenţă’, a precizat pentru AGERPRES Ion Marian, purtătorul de cuvânt al companiei Rafo.
Potrivit acestuia, procedura generală de insolvenţă include o perioadă de observaţie de 12 luni, iar creditorii au termen până pe 11 decembrie pentru a-şi înregistra creanţele, tabelul preliminar al acestora urmând să fie publicat până pe 31 decembrie şi definitivat până pe 25 ianuarie 2017.
‘Nici salariaţii Rafo nu şi-au mai primit drepturile salariale din luna martie 2016 şi absolut toţi se afla în preaviz pentru disponibilizare’, a declarat Ion Marian.
Aproximativ 250 de sindicalişti au protestat la sfârşitul lunii septembrie în faţa sediului administrativ al Rafo cerând disponibilizarea colectivă, după ce timp de opt luni ei nu şi-au mai primit drepturile salariale, dar şi după ce rafinăria a trecut în administrarea a nu mai puţin de trei proprietari.
Intrarea în faliment şi disponibilizarea personalului ar permite salariaţilor să obţină plăţi compensatorii, restanţele salariale începând din ianuarie 2016 şi intrarea în şomaj.
Societatea Rafo Oneşti ar putea fi, până pe 11 noiembrie, unul dintre obiectivele economice înscrise în programul vizitei unei delegaţii de oameni de afaceri din Iran interesaţi de proiecte cu mediul de afaceri din judeţul Bacău.
‘Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) din Bacău şi Ambasada Republicii Islamice Iran in România analizează coordonatele unei misiuni economice în acest sens’, a precizat pentru AGERPRES Doru Simovici, preşedintele CCI Bacău.
El a spus că delegaţia iraniană, condusă de Hamid Moayyer, ambasadorul Republicii Iran la Bucureşti, s-ar putea întâlni cu prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, dar şi cu primarul municipiului Oneşti.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Rafo, Ion Marian, care este şi liderul de sindicat al rafinăriei, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ‘a luat în calcul sesizările sindicatului Rafinorul cu privire la sechestrul asiguratoriu pus de la începutul anului pe activele societăţii Rafo Oneşti şi le-a transmis pentru analiză şi emiterea unei soluţii către Direcţia Regională Iaşi, sub administrarea fiscală a căreia se afla şi judeţul Bacău’.
Sechestrul a fost unul dintre motivele principale invocate de acţionarul majoritar al rafinăriei, compania Petrochemical Holding, condusă de Iakov Goldovskiy, pentru ca aceasta să renunţe la orice plan de redresare a societăţii.
Răspunsul ANAF vine după o nouă solicitare făcută la finele lunii trecute către Ministerul Finanţelor Publice pentru a se reanaliza sechestrul asiguratoriu asupra tuturor bunurilor Rafo.
În acest an, Rafo a fost vândut de două ori. Iniţial, acţionarul principal, Petrochimical Industry Holding Viena, aparţinând omului de afaceri Iacov Goldovsky, a cedat pachetul majoritar către un investitor din Republica Moldova, Vitali Cebanu, patronul firmei austriece Andres Capital, care a renunţat după doar o lună şi jumătate la contract, cedându-l, din luna iulie, omului de afaceri belgian Daniel Goldenberg, proprietarul firmei Result-4-You BVBA, fost membru în Consiliul de Administraţie al Rafo.
Rafo mai are 385 de angajaţi, neplătiţi din luna martie a acestui an. Rafinăria nu mai prestează activitatea sa de bază, producerea de combustibili lichizi din ţiţei, din anul 2008.
(Agerpres/FOTO arhivă romaniatv.net)