TUIASI a înregistrat printre cele mai bune rezultate la admitere din ultimii 15 ani
Publicat de Andreea Drilea, 25 iulie 2023, 09:48
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a înregistrat a doua cea mai bună sesiune de admitere la licență din ultimii 15 ani. Au fost 4.100 de candidați înscriși pe locurile scoase la concurs pentru români și românii de pretutindeni, cu 100 mai puțini decât vârful absolut din 2020. Tinerii au putut candida pentru un loc la cele 11 facultăți ale Politehnicii ieșene în intervalul 3 – 21 iulie.
Recordurile din acest an au fost anunțate încă din prima săptămână a perioadei de înscriere, când pentru prima dată de când se organizează admitere la Facultatea de Automatică și Calculatoare au fost peste 1.000 de candidați ce au susținut examenul. Cifra a fost în creștere în ultimii ani, în condițiile în care, cu excepția perioadelor de stare de urgență și lockdown, facultatea nu a renunțat la testul pentru admitere.
„Numărul record de candidați la studiile de licență din această vară evidențiază clar interesul crescut pentru profesiile inginerești și arhitectură. În afara profesiilor «tradițional» bine plătite, IT de exemplu, lipsa acută de ingineri din România și nu doar din țara noastră a generat creșterea ofertei din piața muncii, materializată în creșterea salariilor și diferite facilități chiar de la angajare. Educația tehnică oferă absolvenților una dintre perspectivele cele mai largi de abordare a dezvoltării personale, una dintre cele mai inovatoare și flexibile căi de evoluție profesională. În mod clar, aceste aspecte au atras atenția absolvenților de liceu, care încep să considere din ce în ce mai serios traseul lor profesional”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
Modalitatea inovatoare de înscriere la TUIASI, candidații având șansa de a se înscrie la oricâte specializări doresc de la trei facultăți cu un singur dosar și o singură taxă de admitere, a oferit absolvenților de bacalaureat șansa să își aleagă opțiunile în urma preferințelor. De altfel, rezultatele au fost deja publicate pe platforma universității, creată de specialiștii TUIASI, unde a putut fi urmărit în timp real numărul de candidați pentru fiecare facultate în parte. Repartiția în funcție de opțiunile lor a fost realizată, iar în aceste zile tinerii își confirmă locurile și își aleg facultatea pe care o doresc.
„Menținerea modalității de admitere la care am ajuns în anul 2022, în fapt modalitatea optimă din multe puncte de vedere, a facilitat înscrierea candidaților și, în mod implicit, a atras candidații prin claritatea și ușurința cu care au putut fi selectate opțiunile acestora. În același timp, a simplificat mult activitatea comisiilor de admitere de la facultăți, făcând posibile mai multe iterații de redistribuire a candidaților după opțiuni – confirmări în doar două-trei zile”, a punctat rectorul TUIASI.
Anul acesta s-a observat și un interes crescut pentru programele de masterat ale Politehnicii ieșene, toate locurile bugetate scoase la concurs fiind aproape de a fi ocupate încă din sesiunea de vară: au fost 1.335 de candidați înscriși și 1.297 de locuri la buget. Una dintre explicații ține și de absolvirea generațiilor de licență mai mari din punct de vedere numeric, dar și o creștere a interesului față de acest ciclu de studii, care oferă o specializare mai avansată absolvenților de licență, din ce în ce mai solicitată de angajatori.
„De asemenea, în sesiunea de înscriere din vară au fost ocupate circa o treime și din locurile pentru ciclul de studii doctorale, admiterea fiind în toamnă. În cazul studiilor doctorale, în absența normelor de aplicare a Legii învățământului superior 199/2023, lipsesc încă o serie de elemente care să contureze modalitatea de desfășurarea a acestora, ceea ce poate constitui un factor de reținere pentru candidați”, a mai precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
A continuat și în 2023 interesul crescut al candidaților din Republica Moldova pentru studiile la Politehnica ieșeană. Pentru licență au fost aproape 500 de candidați, în timp ce la studiile de masterat sunt aproape 200. Locurile la licență s-au ocupat integral în condițiile în care TUIASI a primit de la Ministerul Educației un număr cu 30% mai mare față de admiterea din 2022.
„Deși locurile pentru candidații români de pretutindeni au crescut cu circa 30% comparativ cu 2022, majoritatea fiind cu bursă, numărul candidaților a crescut mult mai mult, ajungând la aproape 500 la studiile de licență. Aceste creșteri reprezintă o depășire cu peste 30% a numărului de locuri deja mărit, ceea ce sugerează creșterea atractivității domeniilor universității noastre și pentru românii din Republica Moldova în special”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
După perioada de confirmare a locurilor și depunere a actelor în original, universitatea va trage linie și va pregăti toate locurile care nu au fost ocupate acum pentru sesiunea din toamnă, ce se va desfășura în perioada 4 – 15 septembrie 2023.
(Comunicat de presă)